10 gode vaner til ferien

Ferietid skal adskille sig fra hverdagstid – på flere parametre. Det betyder fri fra mails, møder, madpakker, travle morgener og praktiske pligter. Men det betyder ikke fri fra gode vaner og sund fornuft. For selvom vi er på ferie, har vi stadig et ansvar for at vise omtanke – både for det land, vi rejser i, og for kloden generelt.

Gode vaner til ferien
1. Tag korte bade

Når man er på ferie, har man god tid. Fx til at stå under bruseren med lukkede øjne og føle, at man forkæler sig selv. Her kan du holde fast i den gode vane fra hverdagen med at tage korte bade – og med at slukke for vandet, mens du sæber dig ind eller tager shampoo i håret. På den måde gør du noget godt for miljøet. Og du kan stadig også gøre noget godt for dig selv. Fx kan du give dig selv hovedbundsmassage, når du tager shampoo i. Efter dit bad kan du tage et par dybe vejrtrækninger og give dig god tid til at smøre kroppen ind i creme, eller du kan lægge dig 5 minutter på ryggen med lukkede øjne, mens du lytter til stille musik. 

Læs også: Forkæl dig selv med hjemmespa

2. Brug håndklæderne mere end en gang

Hvor ofte vasker du dine håndklæder derhjemme? Næppe hver dag. Derfor er der heller ingen grund til at få vasket dine håndklæder hver dag, når du er på ferie. Bor du på hotel eller en anden form for feriebolig, hvor der er tilknyttet rengøring, så giv tydeligt udtryk for, at du ikke ønsker, at dine håndklæder skal vaskes dagligt – fx ved at hænge dem pænt op, i stedet for at lade dem ligge i en bunke på gulvet. 

Læs også: Giv de gode vaner videre 

3. Undgå engangsløsninger

Hvis du godt kan lide at slentre rundt med en kop kaffe eller altid gerne vil have en tår vand ved hånden, er det en god idé at medbringe vandflaske og termokop på ferien – og at huske at bruge dem. På den måde sparer du engangskrus og en masse små plastikflasker. Derudover er det også en god idé at have et stofnet i tasken, så du kan takke nej til plastikposer i butikkerne.

Læs også: 6 tips til at pakke kufferten

4. Undgå daglig rengøring

Ligesom at du ikke behøver at få vasket dine håndklæder dagligt, er en daglig rengøring nok også mere en luksus end en nødvendighed. Sæt derfor et ”Forstyr ikke”-skilt på din dør, når du forlader hotelværelset, så rengøringspersonalet ikke gør rent på dit værelse. På den måde sparer du miljøet for unødige kemikalier og vandforbrug. 

Læs også: 8 tips til bedre kemi i hverdagen

5. Tænk over, hvad du spiser

Miljøet er ligeglad med, om du holder ferie fra din slankekur, eller om du drikker en ekstra øl. Til gengæld er der andre hensyn, du kan tage til miljøet, når det kommer til den mad, du spiser på ferien. Fx er det en god idé at spise økologiske og lokale råvarer, samt at spise mindre kød. Og så kan du tænke over at begrænse dit madspild – fx ved ikke at overfylde din tallerken i morgenmadsbuffeten.

Det er desuden en god idé at tjekke, hvilke restauranter og caféer, du vil besøge, inden du tager afsted – ligesom du måske ville gøre derhjemme. Så kan du vælge ud fra, om der er fokus på fx økologi og vegetariske alternativer.

Læs også: Sådan får du et grønnere køkken

6. Gem brochurer og kort til genbrug

På nogle ferier vil du blive mødt i receptionen med en masse turistbrochurer og kort over byen. Hvis du vil medtænke miljøet her, kan du først og fremmest være kritisk i forhold til, hvilke og hvor mange brochurer du takker ja til. Og de udvalgte få, du ender med at benytte dig af på ferien, kan du passende aflevere tilbage til receptionen, når du rejser hjem igen. På den måde er der nemlig større chance for, at de blive genbrugt, frem for hvis du smider dem ud efter brug. Og hvis du ved, at du skal tilbage til samme by i nær fremtid, kan du vælge at tage det med hjem, så du har det til næste ferie. 

7. Tænk over transporten

Det er ikke kun på din rejse fra og tilbage til Danmark, at du kan overveje dit valg af transportmiddel og på den måde gøre en forskel i forhold til CO2-udledning. Undervejs på din ferie kan du nemlig også tænke over, om du fx i stedet for at hoppe med på en belejlig taxatur skal finde vej til fods, med offentlig transport eller måske en bycykel. Det er bedre for miljø og klima – og for pengepungen. Desuden får du oplevet byen på en helt anden måde og kommer tættere på de lokale, når du bevæger dig rundt på egen hånd.

Læs også: 3 tips til transporten

8. Tag hånd om affaldet

Vær med til at holde naturen ren ved altid at rydde op efter dig. Planlægger du en picnic i skoven eller en frokost på stranden, så sørg for at tage en affaldspose med i tasken. På den måde kan du tage indpakningspapir, servietter, madrester, tomme dåser osv. med hjem fra turen på en nem måde.

Lav også gerne jeres egen lille affaldsindsamling, hvis I går tur et sted, hvor der ligger henkastet affald. På den måde hjælper I naturens dyr, der kan finde på at spise affald, skære sig på det eller sidde fast i det. I hjælper også resten af naturen og vores vandmiljø, hvor fx kemiske stoffer og mikroplast fra affaldet kan hobe sig og dermed forstyrre drikkevand og fødevarer.

Læs også: Bidrag til en rigere og renere natur 

9. Medbring solcreme hjemmefra

Solen kan være hård ved huden. Husk derfor at bruge solcreme på ferien. Husk også, at det kan være en god idé at medbringe en svanemærket solcreme hjemmefra, da udvalget af svanemærkede produkter ikke er lige så stort i udlandet som i Danmark. Når du vælger en svanemærket udgave, beskytter du ikke kun din hud mod solen. Du skåner den også for parabener og andre stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende – og for konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende.

Læs også: Solråd og sommerglød 

10.  Sluk for lys og aircon

På mange hoteller slukker lyset automatisk, når du forlader værelset. Men det er ikke på alle hoteller – og det er heller ikke tilfældet i fx sommerhuse og andre ferieboliger. Derfor er det en god idé at gå en runde i ferieboligen og slukke lys, inden I fx tager på en daglang tur til en nærliggende by eller en dag på stranden. Sluk også for aircondition-anlægget, hvis der er det. Hold i stedet solens varme ude ved at lukke skodder for vinduerne eller trække gardiner for – og køl så lokalet ned, når I kommer hjem igen.

Læs også: 10 tips til at spare på klimaregnskabet