6 tips til at pakke til ferien

Når man er på ferie, kan man hurtigt komme til at sætte sine gode, grønne vaner over styr. Men hvis du tænker over, hvad du pakker til din ferie, kan du hjælpe dig selv godt på vej mod mere bæredygtige beslutninger på turen. Her får du 6 tips til at pakke kufferten med omtanke.

Close up kvinde med rygsæk og gammel kuffert
1. Brug genanvendelige beholdere til plejeprodukter

Brug genanvendelige beholdere til dine plejeprodukter. Dem kan du nemlig fylde op, når du skal på ferie, i stedet for at købe produkter i rejsestørrelse hver gang, du tager afsted. 

Læs også: Guide til en god grundpleje

2. Medbring egen vandflaske

Det er altid en god idé at have en drikkedunk med sig – også på ferie. Hvis du rejser i et land, hvor du kan drikke postevandet, kan du fylde dunken ved de vandhaner, du møder på din vej. Præcis som du kan herhjemme i Danmark. Hvis du derimod rejser i et land, hvor postevandet ikke kan drikkes, er det stadig en god idé at medbringe en drikkedunk. I stedet for at købe flere små plastikflasker med kildevand i løbet af dagen, kan du købe få store dunke mere flere liter vand, som du kan fylde i din drikkedunk.

I begge tilfælde sparer du et unødigt højt plastikforbrug – og du sparer også penge. Hvis I rejser flere sammen, så sørg for, at alle får en drikkedunk med.

Læs også: Giv de gode vaner videre

3. Tag din egen termokop med

På samme måde som med drikkedunken kan du også medbringe din egen termokop på ferien, hvis du har hang til kaffe, varm kakao eller te to-go. Fortæl i kaffebaren eller på caféen, at du selv har medbragt din kop, når du bestiller – eller fyld den på hotellet inden dagens udflugt. På den måde reducerer du dit brug af engangskopper og plastiklåg.

4. Hav altid et stofnet i tasken

Stofnet er gode til mange ting, når du er ude at rejse. Først og fremmest er nettene praktiske, når du skal have ting med til stranden, på museum eller ud at vandre på din ferie. Desuden kan du med dit net over skulderen sige nej tak til plastikposer i butikkerne – ligesom når du handler herhjemme. Og så er det en god idé at have et par net med, som giver dig mulighed for at adskille rent og beskidt tøj i kufferten, så du ikke behøver at vaske det hele, når du kommer hjem. 

Læs også: 10 tips til at spare ressourcer

5. Tænk over dit tøj og udstyr

Særlige typer ferier kræver særligt tøj og udstyr. Så hvis du fx skal afsted på vandre- eller skiferie, kan du vælge en mere miljøvenlig løsning. Du kan købe dit tøj og udstyr brugt. Det er både billigere for dig og bedre for miljøet at købe brugt frem for nyt. Eller måske kender du en, som du kan låne noget tøj og udstyr af.

Læs også: Sharing is caring: Lån, lej eller byt tøj

Hvis du foretrækker at købe nyt, så gå efter noget af god kvalitet. Det holder længere og kan betale sig at reparere. Det betyder, at I højst sandsynligt vil kunne bruge det samme tøj i mange år – og er det tøj eller sko i børnestørrelse, kan det gå i arv eller sælges videre til en god pris, når dit barn vokser ud af det.

Hvis du skal på skiferie, kan du holde varmen med svanemærket undertøj fra Dilling Underwear, og til vandreferien kan du måske nyde godt af en hættetrøje fra Neutral. Miljømærkede tekstiler lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer – til gavn for både dem, der bruger tøjet og dem, der producerer det. Det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen – og kvaliteten er god.

Læs også: 5 facts om Svanemærkets krav

6. Medbring solcreme og læbepomade hjemmefra

Både kulde og sol kan være hård ved huden. Derfor er det en god ide at have solcreme og læbepomade med på ferien – uanset om du skal på kold skiferie eller varmbadeferie. Når du vælger en svanemærket udgave, beskytter du ikke kun hud og læber mod sol og kulde. Du skåner den også for parabener og andre stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende – og for konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Udvalget af svanemærkede solprodukter er ikke lige så stort i udlandet som i Danmark – husk derfor at pakke det med i kufferten.

Læs også: Solråd og sommerglød