5 tips til ventetøjet

I takt med at din gravide mave vokser, vokser behovet for en udvidet garderobe. Og det behov kan hurtigt udvikle sig til et stort forbrug. Der er dog flere muligheder for at få styr på ventetøjet, uden at det tærer for hårdt på økonomien og miljøet. Her får du 5 tips til ventetøjet.

Find svanemærket ventetøj
1. Køb brugt tøj

Når du skal finde tøj til din gravid-garderobe, kan du med fordel kigge efter brugt ventetøj. Ventetøj bliver typisk kun brugt under og lige efter graviditeten – og det kan du drage nytte af. Det betyder nemlig, at du kan købe rigtig meget brugt tøj, som næsten ikke har været brugt – og som koster en brøkdel af nyprisen. Du kan fx gå på jagt på det lokale loppemarked, kigge på facebookgrupper for gravide eller besøge en af de mange portaler, hvor man kan købe og sælge brugte ting, som fx Reshopper. På samme måde kan du sælge tøjet, når din graviditet er slut, eller du kan give det til den lokale genbrugsbutik. Det føles ikke bare bedre end at smide tingene ud. Det er også bedre for miljøet. Pointen er simpel: Jo flere, der bruger tingene, jo færre ting er der brug for – og på den måde sparer du ressourcer til produktion af nye produkter.

Læs også: 5 fordele ved at gå efter genbrugstøj

2. Del eller lej tøjet

Det er i forvejen dyrt at få børn. Og et godt sted at spare penge er på ventetøjet. Det betyder dog ikke, at du behøver at gå i de samme elastiske gamacher og den samme løse tunika under hele din graviditet. Faktisk er der gode muligheder for at få et godt og lækkert udvalg af ventetøj, uden at bruge spandevis af penge og ressourcer. I løbet af de seneste år er det nemlig blevet mere og mere populært at låne eller leje tøj frem for at købe og eje det. Idéen går bl.a. under navne som tøjbiblioteker eller kollektive garderober. Og den går i al sin simpelhed ud på at deles om tøjet, ligesom vi deles om biblioteksbøgerne. Der findes flere portaler og hjemmesider, hvor man kan leje ventetøj, som fx Circos.

Du kan også dele ventetøj med dine veninder, kollegaer eller nogen i familien. Tag glædeligt imod arve-ventetøjet og giv det videre, når du er færdig med det. På den måde er der store besparelser at hente for både pengepungen og miljøet.

Læs også: Lej, lån eller byt tøj: Sharing is caring

3. Køb kvalitet frem for kvantitet

Dit ventetøj er tøj, som du kun skal bruge i en tidsbegrænset periode, og som sagtens kan sælges eller gives videre, når du ikke længere er gravid. Derfor er det en god idé at nøjes med at købe det, du virkelig har brug for – og at købe det i god kvalitet.  

Tøj i god kvalitet holder som regel længere og er nemmere at sælge videre. Det sparer både ressourcer og affald – og er også godt for privatøkonomien.

Læs mere: 3 gode grunde til at købe kvalitetstøj

4. Brug færre styles

Som gravid har du nok at se til og tænke på i forvejen. Derfor er der ingen grund til at belemre dig selv med flere bekymringer som jævnlige tøjkriser og spontane fejlkøb. Ved at etablere en minimalistisk ventetøjsgarderobe, kan du komme disse ting i forkøbet. Det vil bl.a. føre til lettere hverdagsmorgener og gøre det lettere for dig at pakke kufferten til ferie. Pak evt. det tøj væk, som du alligevel ikke kan passe under graviditeten, så det ikke ligger og forstyrrer.

Læs også: Sådan bruger du færre styles

5. Bliv guidet af miljømærkerne

Man siger, at klæder skaber folk. Til gengæld kan det være svært at gennemskue, hvordan klæderne er blevet skabt. Hvis du går efter Svanemærket eller EU-Blomsten, kan du være sikker på, at der er set på hele produktets rejse og de miljøproblemer, der opstår undervejs – til gavn for mennesker, miljø og jordens ressourcer. 

Svanemærket og EU-Blomsten stiller bl.a. skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige kemikalier. En række kemikalier er helt forbudt at bruge i produktionen – og de er dermed heller ikke at finde i det færdige tøj. Tøjet skal også leve op til kvalitetskrav. Og så er miljømærkede tekstiler samtidig et godt valg for miljøet, da det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen. Fx er der krav, der sikrer renere spildevand fra farverier, ligesom miljømærkerne fremmer økologisk bomuld.

Du kan bl.a. kigge efter svanemærket graviditetsjeans fra Tomorrow Denim. Modellen har en justerbar linning, så den passer hele graviditeten igennem, og så findes den i to forskellige farver.