Få eksperternes bud: Sådan vælger du mere bæredygtigt babyudstyr

Den store klimagevinst ligger i at skære ned for vores forbrug, så hvad får du egentlig brug for, når familien bliver udvidet med en lille ny? Og hvilke muligheder er der for at træffe mere bæredygtige valg? Det giver bloggerne Emma Slebsager og Johanne Stenstrup her deres bud på.

Bæredygtigt babyudstyr med svanemærket

Emma Slebsager og Johanne Stenstrup er begge bæredygtighedsentusiaster – og så er de stiftere af bæredygtighedsuniverset Sustain Daily, som desværre lukkede i slutningen 2020. I artiklen her giver de deres bud på, hvad du har brug for, når du venter en lille ny.

Tillykke! Du er gravid, nybagt forælder eller måske bare i overvejelsesfasen. Nu skal du høre, hvad du har brug for inden for babyudstyr …

Eller hov, vent, dette er ikke en normal liste. For det vigtigste, du har brug for med en ny baby, er din sunde fornuft – og en god portion nærvær og kærlighed. Så skal resten nok komme. I hvert fald når det kommer til materielle ting.

Det mest klimavenlige babytilbehør er det, du ikke køber

Der findes masser af økologisk sengetøj, ftalatfrit legetøj og miljømærkede cremer og salver. Du kan købe det hele, men hvis du virkelig gerne vil have det mest klimavenlige, så handler det om at skære ned på mængderne. For selvom der findes mange “renere” produkter på markedet, og vi helt sikkert anbefaler mange af dem, så har de alle et klimaaftryk, og meget af det bliver brugt i ganske kort tid.

I sommeren 2017 blev Emma Slebsager mor til en dejlig dreng. Det lavede hun en podcast om, som du kan finde her.

Emma går generelt meget op i genbrug og klimaet og havde et afslappet forhold til diverse babylister. Hendes bedste råd finder du her:

Reducér støjen, og vær kritisk

Som nybagt eller vordende mor er det helt almindeligt at google en masse, og så snart du gør det, støder du ind i uendelige lister med ting, som andre mødre har været glade for, eller must-haves til en sund baby. Her skal du starte med at være kritisk og have din egen mavefornemmelse med. Du behøver ikke at tilegne dig et gigantisk forbrug, selv om du får en baby.

Start med at overveje, hvad I har af behov som familie. Og hvad der fungerer for jer allerede – for så er der nok variationer af det, som også vil fungere for jeres barn. Tænk over, hvad I har af muligheder; har I fx ikke vaskemaskine derhjemme, og vasker I derfor lidt sjældnere, er det måske en god idé med lidt mere babytøj. Er I en aktiv familie, er det nok en god idé med en løbevogn.

Husk også, at du godt kan vente med at købe ting, til efter jeres barn er født. En lille nyfødt baby har ikke brug for særlig meget ud over lidt tøj, en dyne og et sted at sove. Så overvej, om du kan vente med at anskaffe dig en masse ting, til du kommer hjem med baby og ser, hvordan jeres nye liv er, og hvilke behov der opstår naturligt – uden at en liste fortæller dig, at du har brug for noget.

Til sidst: Overvej om et køb handler om dit eller barnets behov. Babyer har færre behov, end vi egentlig tror, og der er ikke noget galt med, at du gerne vil have en særlig vugge, puslebord eller nuttede sokker. Men en god øvelse, hvis du gerne vil skære ned, kan være at være ærlig overfor dig selv, om det er dit eller babys behov.

Emma Slebsager og Johanne Stenstrup fra Sustain Daily

Genbrug – der er masser af godt babyudstyr i cirkulation

Babyer vokser rigtig hurtigt. Det gode ved det er, at de derfor også hurtigt vokser fra forskellige ting, som kan indgå i det store ressourcekredsløb, som du og din familie så kan få glæde af.

Du kan starte med at høre rundt i din familie og netværk, om der er noget at arve. Nogle er heldige at arve alt fra tøj til højstole. Men hvis du ikke er i den situation, kan du i stedet købe brugt.

Her er der flere apps og sider, som er gode. Den største app til børnefamilier i Danmark er Reshopper, men der er også en hel del salg på Den Blå Avis og Facebook Marketplace. Start altid med at lede efter brugte ting, også selvom du har ret specifikke ønsker.

Emmas eksperttip:
Opret en søgeagent, og vær lidt tålmodig!

Hvis du har et specifikt ønske, fx til en barnevogn, så opret en søgeagent på DBA, og giv dig selv et par uger til at vente. Især i de større byer er der stor cirkulation i babyting, og den rigtige model dukker med stor sandsynlighed op før eller siden. Også nyere modeller kan findes brugt.

Vil du hellere kigge fysisk, så undersøg, om der findes et loppesupermarked eller reolmarked tæt ved, hvor du bor. Her lejer en masse private en stand og sælger ud af deres tøj og ting.

Rotationsgrupper på Facebook

På Facebook findes der diverse grupper, hvor folk giver udstyr, tøj og andre babyting videre gratis. Det går hurtigt i disse grupper, og det er især godt til de familier, som måske ikke har mulighed for selv at købe det brugt eller fra ny.

Børnetøj og kemikalier

Meget nyere børnetøj er økologisk, for vores børn skal jo have det bedste og det reneste. Men faktisk kan der godt være rester af skadelige kemikalier – også i økologisk tøj, som først er vasket ud efter et par ganges vask. Så derfor er en god grundregel, at nyt tøj altid skal vaskes et par gange, inden det tages i brug. En anden god grundregel er at gå efter økologiske og mere miljøvenlige tekstiler – fx GOTS eller Svanemærket, hvor der er stillet krav til de kemikalier, som må bruges i produktionen. Desuden er en af fordelene ved at købe brugt tøj, at der også er meget få af de her restkemikalier tilbage i tøjet. 

Send dine egne ting videre i babyudstyrs-kredsløbet

Når din baby eller barn er færdig med at bruge en ting, kan du overveje at placere det i en af disse tre kategorier:

  1. Ting med høj affektionsværdi, som skal gemmes. Vi kender nok alle det med at have fået noget, vi selv har haft som børn, og det er superhyggeligt. Men alt efter hvor meget plads du har, skal du sørge for, at denne kategori ikke bliver for stor.
  2. Ting du kan sende videre til venner og familie. Hvis du har folk i dit netværk, som snart får de samme behov, som I netop har haft, kan du hjælpe og glæde dem ved at samle en god pakke med fx lækkert tøj eller holdbart legetøj.
  3. Donér eller sælg resten. Hvis du ikke har brug for pengene, kan du gøre en masse godt ved at donere dit tøj til fx Mødrehjælpen eller andre velgørende formål. Men du kan også selv leje en reol på et reol-marked eller sætte dine sager til salg på Reshopper. Husk at sætte prisen efter, hvad du selv ville give, og ikke hvad du selv gav.