Gode råd til mad og drikke

Når du er gravid, er det ekstra vigtigt, at du spiser sundt og varieret – og så er der ting, du bør undgå. Hvis du følger disse gode råde til mad og drikke, er du godt i gang med at give dit barn den bedste start på livet.

Gode råd til mad og drikke når du er gravid
Drik ikke alkohol

Hvis du som gravid drikker alkohol, får dit ufødte barn samme promille som dig. Men dit barn har langt sværere ved at nedbryde alkoholen og er derfor påvirket i meget længere tid. Det betyder, at alkohol øger risikoen for abort og for skader på dit barn. Derfor bør du helt undgå alkohol under din graviditet.

Spis varieret

Det er en god idé at variere dine råvarer og spise mange forskellige fødevarer hver dag. Det sikrer, at både du og dit barn får alle de næringsstoffer, I har brug for. Samtidig sikrer du, at I ikke får for meget af et problematisk stof.

Læs også: Interview med madblogger Camilla Skov

Spis økologisk

Vælger du økologiske fødevarer, slipper du som udgangspunkt for rester af sprøjtemidler i maden. Det er ikke kun økologisk frugt og grønt, der bliver produceret uden sprøjtemidler – det samme gælder de planter, der bruges til foder til økologisk opdrættede dyr. Samtidig er kun ganske få tilsætningsstoffer tilladt i økologiske fødevarer. Det betyder, at du kan være med til at mindske belastningen af naturen, fremme bedre dyrevelfærd og reducere dit indtag af sprøjtemiddelrester ved at vælge økologisk.

Skyl frugt og grønt

Frugt og grønt kan indeholde støv, jord, virus, bakterier og rester fra sprøjtemidler. Skyl derfor altid frugt og grønt – på den måde kan du nemlig vaske nogle af de uønskede stoffer af.

Hold igen med kaffe, te og energidrikke

Begræns indtaget af kaffe, te, cola, energidrikke og andre koffeinholdige læskedrikke, da koffein påvirker fosterets hjerte og nervesystem og kan skade dit barns udvikling. Gravide og ammende bør ikke drikke mere end tre kopper kaffe om dagen.

Spis maks. 50 g lakrids om dagen

Lakrids indeholder et stof, som kan give gravide ødemer og forhøjet blodtryk. Spis derfor maks. 50 g lakrids om dagen.

Læs også: Guide til gravide

Spis forskellig slags fisk

Fisk er sundt – også for gravide. De indeholder sunde fedtstoffer og er rige på D-vitamin, jod og selen, som kan være svære at få nok af fra andre fødevarer. Spis derfor gerne forskellige slags fisk – både fede og magre. Udlad dog at spise tunbøffer og andre friske udskæringer af de store rovfisk, såsom tun, sværdfisk, gedde og haj, for at undgå kviksølv. Kviksølv påvirker nemlig udviklingen af hjernen hos især små børn og fostre. Spis også højst én dåse tun om ugen, og undgå dåser med hvid/albacore tun. Spis desuden højst 125 g østersølaks om måneden for at undgå dioxin.

Læs flere råd til en sund kost under graviditeten fra Miljø- og Fødevareministeriet
Kilder: Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk Kemi.