Kort om cocktaileffekten

Cocktaileffekten er det, der kan opstå, når du bliver udsat for flere forskellige kemiske stoffer fra flere forskellige steder. Du kan ikke helt undgå kemikalier, men du kan fortynde den cocktail af kemi, som du og dit barn bliver udsat for.

Cocktaileffekten

Vi bliver alle udsat for mange forskellige kemikalier fra mange forskellige kilder i vores hverdag. Det samme gør dit barn. Og selvom de kemiske stoffer overholder lovgivningen og forekommer i meget lave koncentrationer, viser undersøgelser, at kombinationen af de forskellige stoffer kan være hormonforstyrrende eller på anden måde sundhedsskadelig. Også selvom stofferne, hver for sig, ikke udgør en risiko i de mængder man udsættes for fra det enkelte produkt. Det er det, man kalder ”kombinationseffekten” eller ”cocktaileffekten”. 

Det vil altså sige, at sundhedsskadelige stoffer, eller stoffer der er mistænkt for at være det, ikke udgør en risiko i det enkelte produkt. Risikoen handler om, at du – og dit barn – kan blive udsat for disse stoffer fra mange forskellige kilder i hverdagen. Og på den måde kan effekten måske bedst beskrives med ordsproget ”Mange bække små, gør en stor å”.

Da små børn er særligt følsomme, er det især vigtigt at være opmærksom på uønskede stoffer i dit barns hverdag. Og du kan heldigvis selv være med til at fortynde den cocktail af kemi, som dit barn bliver udsat for, på mange måder. Det handler bl.a. om gode vaner:

Gode madvaner

Vælger du økologiske fødevarer, slipper du som udgangspunkt for rester af sprøjtemidler i maden. Det er ikke kun frugt og grønt, der bliver produceret uden sprøjtemidler – det samme gælder de planter, der bruges til foder til økologisk opdrættede dyr. Samtidig er kun ganske få tilsætningsstoffer tilladt i økologiske fødevarer.

Læs også: Sådan får du et grønnere køkken

Gode indeklimavaner

Når du fx fjerner støv, bliver hjemmet ikke bare renere at se på – det bliver også sundere at være i, fordi kemikalier ophober sig i støv. Når du slukker elektronik, sparer du ikke bare på elregningen og din klimabelastning. Du sikrer også et bedre indeklima, da elektronik især frigiver kemikalier til omgivelserne, når det er tændt. Og når du vasker fx legetøj og nyt tøj før brug, vasker du nogle af de problematiske stoffer ud.

Læs også: Sådan skaber du et godt indeklima

Gode indkøbsvaner

Når du køber ind, kan du vælge produkter med Svanemærket eller EU-Blomsten. Miljømærkerne stiller nemlig skrappe kemikaliekrav. Det betyder, at indholdet af kemikalier er minimeret så meget som muligt, så produkterne bliver så sikre for dit barn som muligt. Fx må svanemærket hudpleje ikke være tilsat parabener og andre stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Svanemærkede bleer må ikke indeholde lotion og parfume. Og svanemærkede rengøringsmidler og opvaskemidler må ikke være tilsat MI.

PS: Ved at gå efter miljømærkerne undgår du at skulle læse indholdsdeklarationen og huske navnene på en masse kemikalier, du gerne vil undgå. Samtidig har produkterne været gennem en grundig kontrol, så du kan være tryg, når du vælger.

Hent inspiration til indkøbsturen på miljømærkdithjem.dk

Miljøstyrelsen udgav i 2017 en ny rapport om børn og ufødtes udsættelse for problematiske stoffer. Den kan du læse mere om her