Kort om cocktaileffekten

Cocktaileffekten er det, der kan opstå, når du bliver udsat for flere forskellige kemiske stoffer fra flere forskellige steder. Du kan ikke helt undgå kemikalier, men du kan fortynde den cocktail af kemi, som du og dit barn bliver udsat for.

Cocktaileffekten

Vi bliver alle udsat for mange forskellige kemikalier fra mange forskellige kilder i vores hverdag. Det samme gør dit barn. Og selvom de kemiske stoffer overholder lovgivningen og forekommer i meget lave koncentrationer, viser undersøgelser, at kombinationen af de forskellige stoffer kan være hormonforstyrrende eller på anden måde sundhedsskadelig. Også selvom stofferne, hver for sig, ikke udgør en risiko i de mængder man udsættes for fra det enkelte produkt. Det er det, man kalder ”kombinationseffekten” eller ”cocktaileffekten”.

Det vil altså sige, at sundhedsskadelige stoffer, eller stoffer der er mistænkt for at være det, ikke udgør en risiko i det enkelte produkt. Risikoen handler om, at du – og dit barn – kan blive udsat for disse stoffer fra mange forskellige kilder i hverdagen. Og på den måde kan effekten måske bedst beskrives med ordsproget ”Mange bække små, gør en stor å”.

Da små børn er særligt følsomme, er det især vigtigt at være opmærksom på uønskede stoffer i dit barns hverdag. Og du kan heldigvis selv være med til at fortynde den cocktail af kemi, som dit barn bliver udsat for, på mange måder. Det handler bl.a. om gode vaner:

Svanemærket og EU-Blomsten

Svanemærket og EU-Blomsten er Danmarks officielle miljømærker. De gør det enkelt for dig at vælge blandt de miljømæssigt bedste produkter og serviceydelser.

Målet med miljømærkerne er at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug. Derfor ser miljømærkerne på hele produktets rejse og de miljøproblemer der opstår undervejs - til gavn for mennesker, miljø og jordens ressourcer. Læs mere om miljømærkerne her.

Svanemærket og EU-Blomsten

Beskyt dit barn mod skadelig kemi

Miljøstyrelsen udgav i 2017 en ny rapport om børn og ufødtes udsættelse for problematiske stoffer. Den kan du læse mere om her.