Spring til indhold
Svanemærket logo

7 tips til grønnere møbelvalg

Skift i indretningsmoden og i din personlige smag kan føre til skift af møbler. Men det er sjældent nødvendigt eller godt for miljø eller pengepung.

Svanemærkede møbler i stue

Man siger, at klæder skaber folk. På samme måde skaber møbler hjem. Det gælder både de praktiske skabe og kommoder til opbevaring, den behagelige sofa til afslapning – og de betydningsfulde arvestykkemøbler, som gør os glade og nostalgiske at betragte og benytte.

Men vi er også tilbøjelige til at skifte møblerne ud, som tiden går, og moden skifter – eller når vi flytter. Her får du en 7 tips til, hvordan møbler og miljøhensyn kan gå hånd i hånd:

  1. Træf velovervejede valg
    Når det kommer til møbler, er det vigtigt at tænke sig grundigt om. Har du virkelig brug for et nyt sofabord, når det gamle ikke fejler noget? Er det fornuftigt at købe et nyt klædeskab med bestemte mål til din nuværende lejlighed, når du har planlagt at flytte om et par år? Og er det nu en god idé at købe en seng fra ny af til dit barn, når det alligevel vokser sig større, før du når at se dig om?

    Gør det derfor til en vane at overveje, om du virkelig har brug for et nyt møbel – eller om du måske kan nøjes med at friske dit gamle møbel op eller gå på jagt efter et brugt møbel. Det sparer dig penge, og det sparer miljøet for affald og ressourcer til at producere nyt.

  2. Giv møblerne nyt liv
    Bladrer du tit drømmende igennem boligmagasinerne og ser på de sidste nye sofaer i flotte farver og spændende materialer? Og kigger du så tøvende over på din lysegrå, halvkedelige sofa, der har fulgt dig fra din studielejlighed og med ind i rækkehuset? Det skal du ikke gøre. Der er jo en grund til, at den ikke er kasseret endnu – den holder stadig. Så i stedet for at drømme om en anden sofa, kan du give din gode, gamle sofa et friskt pust og et nyt liv. Du kan fx ombetrække den – eller sy nogle farverige puder til den og supplere med en lækker plaid. Små ting kan gøre en stor forskel.

    Det samme gælder dine øvrige møbler. I stedet for at kassere dem, kan du prøve at reparere dem og pifte dem op. Giv den gamle skammel fra sommerhuset en frisk omgang maling, giv spisebordet en nedslibning og lidt olie, og sy en ny hynde til slagbænken i køkkenet. Det resulterer i mere unikke møbler, giver dit hjem et personligt udtryk og giver dig muligheden for at udfolde dig kreativt. Og så er det bedre for pengepung såvel som miljøet end at smide ud og købe nyt.

  1. Brug brugte møbler
    At genbruge føles ikke bare bedre end at smide tingene ud. Det er også bedre for miljøet. Pointen er simpel: Jo flere, der bruger tingene, jo færre ting er der brug for – og på den måde sparer du ressourcer til produktion af nye produkter. Derudover kan du spare penge ved at købe møbler brugt, da de ofte er billigere end nye.

    Genbrugsmøbler kan desuden bidrage med noget smukt og specielt til dit hjem mellem de andre mere moderne møbler. Gå på jagt på det lokale loppemarked eller på en af de mange portaler, hvor man kan købe og sælge brugte ting.

    På samme måde kan den seng, dit barn er vokset ud af, eller det sofabord, som der ikke er plads til i den nye lejlighed, glæde andre, hvis du sælger det videre, forærer det til en ven eller den lokale genbrugsbutik.

  2. Køb kvalitet
    Køb møbler af god kvalitet. Ofte er disse både flottere og mere lækre end møbler af dårlig kvalitet. Samtidig holder de længere og kan betale sig at reparere – eller sælge videre, hvis du fx skal flytte og ikke kan have dem med. Det sparer ressourcer, mindsker mængden af affald og er også godt for privatøkonomien.

  3. Vælg møbler med Svanemærket
    Der findes efterhånden et stort udvalg af miljømærkede møbler, bl.a. senge, børnemøbler, stole, kontormøbler og sofaer. Og der er mange gode grunde til at se efter Svanemærket, når du vælger møbler. Svanemærkede møbler skal have en lang levetid, hvilket er afgørende for møblets samlede aftryk på miljø og klima. Der bliver også stillet krav, som er med til at sikre, at flere materialer kan recirkuleres, Samtidig lever møblerne op til skrappe kemikaliekrav, hvilket gavner dit indeklima.

Find svanemærkede møbler

Der findes efterhånden en række svanemærkede møbler – og udvalget vokser. Her kan du se de svanemærkede møbler, der er på markedet i dag.

Se produkter
Mørkegrøn fløjlssofa ved navn Heaven fra ILVA med puder
  1. Lad nye møbler dampe af
    Når du køber nyt møbel, der er friskt fra fabrikken, er det en god idé at pakke det ud et andet sted og lade det dampe af udenfor, inden det kommer ind i hjemmet. Især hvis det er til børneværelset eller soveværelset. På den måde bliver der afgivet færre kemikalier på de værelser, hvor du typisk opholder dig flest timer i døgnet. 

  2. Vedligehold møblerne
    Når du har investeret i gode møbler, bør du også vedligeholde og behandle dem godt. Møbler af visse materialer kræver måske speciel behandling såsom olie- og træbehandling. Tekstiler i sofaer og på stole kan trænge til en kærlig hånd og vask. Og andre møbler skal have strammet en skrue i ny og næ. Gør de små ting undervejs, der gør en stor forskel for møblets levetid.

Få mere viden ...