Guide til grønnere møbelvalg

Dine møbler i hjemmet har mange funktioner. De skal være praktiske, solide og behagelige – og de skal være dekorative og passe ind med den øvrige indretning. Skift i indretningsmoden og i din personlige smag kan føre til skift af møbler. Men det er sjældent nødvendigt, og så er det hverken godt for miljø eller pengepung. Her får du inspiration til mere miljøvenlige møbler.

Den grønne møbelguide

Man siger, at klæder skaber folk. På samme måde skaber møbler hjem. Det gælder både de praktiske skabe og kommoder til opbevaring, den behagelige sofa til afslapning – og de betydningsfulde arvestykkemøbler, som gør os glade og nostalgiske at betragte og benytte.

Men vi er også tilbøjelige til at skifte møblerne ud, som tiden går, og moden skifter – eller når vi flytter. Her får du en guide til, hvordan møbler og miljøhensyn kan gå hånd i hånd:  

Træf velovervejede valg

Når det kommer til møbler, er det vigtigt at tænke sig grundigt om. Har du virkelig brug for et nyt sofabord, når det gamle ikke fejler noget? Er det fornuftigt at købe et nyt klædeskab med bestemte mål til din nuværende lejlighed, når du har planlagt at flytte om et par år? Og er det nu en god idé at købe en seng fra ny af til dit barn, når det alligevel vokser sig større, før du når at se dig om?

Gør det derfor til en vane at overveje, om du virkelig har brug for et nyt møbel – eller om du måske kan nøjes med at friske dit gamle møbel op eller gå på jagt efter et brugt møbel. Det sparer dig penge, og det sparer miljøet for affald og ressourcer til at producere nyt. 

Læs også: 10 tips til at spare ressourcer

Giv møblerne nyt liv

Bladrer du tit drømmende igennem boligmagasinerne og ser på de sidste nye sofaer i flotte farver og spændende materialer? Og kigger du så tøvende over på din lysegrå, halvkedelige sofa, der har fulgt dig fra din studielejlighed og med ind i rækkehuset? Det skal du ikke gøre. Der er jo en grund til, at den ikke er kasseret endnu – den holder stadig. Så i stedet for at drømme om en anden sofa, kan du give din gode, gamle sofa et friskt pust og et nyt liv. Du kan fx ombetrække den – eller sy nogle farverige puder til den og supplere med en lækker plaid. Små ting kan gøre en stor forskel.

Det samme gælder dine øvrige møbler. I stedet for at kassere dem, kan du prøve at reparere dem og pifte dem op. Giv den gamle skammel fra sommerhuset en frisk omgang maling, giv spisebordet en nedslibning og lidt olie, og sy en ny hynde til slagbænken i køkkenet. Det resulterer i mere unikke møbler, giver dit hjem et personligt udtryk og giver dig muligheden for at udfolde dig kreativt. Og så er det bedre for pengepung såvel som miljøet end at smide ud og købe nyt.

Brug brugte møbler

At genbruge føles ikke bare bedre end at smide tingene ud. Det er også bedre for miljøet. Pointen er simpel: Jo flere, der bruger tingene, jo færre ting er der brug for – og på den måde sparer du ressourcer til produktion af nye produkter. Derudover kan du spare penge ved at købe møbler brugt, da de ofte er billigere end nye. 

Genbrugsmøbler kan desuden bidrage med noget smukt og specielt til dit hjem mellem de andre mere moderne møbler. Gå på jagt på det lokale loppemarked eller på en af de mange portaler, hvor man kan købe og sælge brugte ting.

På samme måde kan den seng, dit barn er vokset ud af, eller det sofabord, som der ikke er plads til i den nye lejlighed, glæde andre, hvis du sælger det videre, forærer det til en ven eller den lokale genbrugsbutik. 

Læs også: 5 fordele ved at gå efter genbrugstøj

Køb kvalitet

Køb møbler af god kvalitet. Ofte er disse både flottere og mere lækre end møbler af dårlig kvalitet. Samtidig holder de længere og kan betale sig at reparere – eller sælge videre, hvis du fx skal flytte og ikke kan have dem med. Det sparer ressourcer, mindsker mængden af affald og er også godt for privatøkonomien.

Vælg møbler med Svanemærket eller EU-Blomsten

Der findes efterhånden et stort udvalg af miljømærkede møbler, bl.a. senge, børnemøbler, stole, kontormøbler og sofaer. Og der er mange gode grunde til at se efter Svanemærket eller EU-Blomsten, når du vælger møbler.

Eksempelvis er svanemærkede træmøbler lavet af lovligt træ. Det kan spores, hvor træet kommer fra, og en høj andel af træet er fra certificeret skovbrug. Der er også skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet. Er der tale om en svanemærket sofa, skal den være uden skadelige kemikalier som ftalater, tungmetaller, bromerede flammehæmmere og fluorstoffer. Derudover er der også krav til sofaens primære materialer for at sikre et mere bæredygtig brug af materialer, og metaldele kan fjernes fra den brugte sofa, så de kan genanvendes.

miljømærkdithjem.dk kan du få overblik over miljømærkede møbler og andre ting til hjemmet. 

Lad nye møbler dampe af

Når du køber nyt møbel, der er friskt fra fabrikken, er det en god idé at pakke det ud et andet sted og lade det dampe af udenfor, inden det kommer ind i hjemmet. Især hvis det er til børneværelset eller soveværelset. På den måde bliver der afgivet færre kemikalier på de værelser, hvor du typisk opholder dig flest timer i døgnet.

Læs også: Sådan skaber du et godt indeklima

Vedligehold møblerne

Når du har investeret i gode møbler, bør du også vedligeholde og behandle dem godt. Møbler af visse materialer kræver måske speciel behandling såsom olie- og træbehandling. Tekstiler i sofaer og på stole kan trænge til en kærlig hånd og vask. Og andre møbler skal have strammet en skrue i ny og næ. Gør de små ting undervejs, der gør en stor forskel for møblets levetid. 

Lær desuden dit barn, hvordan det skal behandle og passe godt på møblerne. Det kan være sjovt – og sommetider helt okay – at hoppe i sengen og stå på hænder i sofaen op ad væggen. Men forklar dit barn, at det skal have respekt for tingene i hjemmet, fordi de skal holde i mange år endnu.