Inspiration til haven

Foråret og sommeren kommer snigende, og det inviterer til mere tid i haven. Læs her, hvordan du kan indrette haven hyggeligt og smart, og hvordan du gør haven klar den nye sæson.

Close-up foto af bi, der suger nektar af en blomst
Din have – dine valg

Din have kan fungere som et ekstra rum i boligen. Med mulighed for aktivitet, afslapning, leg, madlavning og hygge. Når du skal indrette din have, er det derfor en god idé at starte med at overveje, hvilke funktioner din have skal rumme. Har du børn, skal der måske være plads til leg og fodbold – og træer til huler? Vil du gerne have små hyggekroge, hvor du kan nyde et glas vin med en god ven? Er en stor terrasse et must for dig, så du kan have hele familien på besøg til grill? Og har du altid drømt om en smukt blomstrende have? Vurder, hvilke funktioner og elementer der er vigtigst for dig i en have.

PS: Husk at være realistisk ift. dine drømme og ønsker. En køkkenhave med alle de grøntsager og urter, hjertet kan begære, lyder måske som en god idé, men har du tid til at passe det? 

Læs også: 6 tips til en børnevenlig have

Tænk praktisk

Prioriter den plads, du har til rådighed. Brug flest kvadratmetre på det, der virkelig er vigtigt for dig. Og se, om du kan finde på pladssparende og praktiske løsninger til de mere kedelige ting som cykelopbevaring og affaldsspande. Sidstnævne skal fx placeres på en måde, der er praktisk for både dig selv og dem, der henter dit affald. 

Tænk i øvrigt over, hvordan du placerer eventuelle stier og havegange. Jo bedre placeret, de er, desto mere vil de blive brugt. Vis den nemmeste vej fra huset til terrassen, og fra kældertrappen til tørrestativet. Tænk også over solen i forhold til, hvor du placerer terrasser, tørrestativer og hyggekroge.

Anlæg terrasser i haven

Terrasser fungerer som vigtige samlingspunkter, og det kan derfor betale sig at tænke godt over, hvordan de skal bygges og placeres. Har du en stor have, kan du anlægge flere terrasser med forskellige formål. Fx kan du lave en stor terrasse til det større selskab og en mindre terrasse i en hyggekrog i haven, hvor du kan læse en god bog i eftermiddagssolen. Du skal også vurdere, hvilke materialer, du foretrækker at have din terrasse i.

Foretrækker du træ, kan det være en god idé at kigge efter svanemærket holdbart træ. Det er nemlig gjort modstandsdygtigt uden brug af biocider og tungmetaller – i stedet er træet blevet varmebehandlet. Det er dermed et rigtig godt alternativ til traditionelt trykimprægneret træ, hvor der i imprægneringen er brugt enten tungmetaller eller biocider – og begge dele er giftige for miljø og mennesker. I svanemærkede træprodukter stammer mindst 70 % af træet fra et bæredygtigt skovbrug, og træet er lovligt fældet og skal kunne spores. Der findes også svanemærkede blomsterkasser, som lever op til de samme krav. 

Gør havemøblerne klar

Når du vedligeholder dine træmøbler, bliver de ikke bare pænere – de holder også længere. Det er en god idé at få gjort havemøblerne klar tidligt på sæsonen. Både fordi det ikke er en god idé at behandle møblerne i direkte sol – og fordi du nok også hellere vil lave noget andet, når solen endelig er fremme.

Når du vælger træbeskyttelse, er det en god idé at vælge en miljømærket variant. Maling og træbeskyttelse med Svanemærket eller EU-Blomsten har et minimalt indhold af opløsningsmidler som fx terpentin og ingen tungmetaller eller blødgørere, der kan skade forplantningsevnen. Miljømærkerne stiller samtidig høje krav til kvaliteten, så produkterne rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtige for vind og vejr. 

Når du behandler dine havemøbler med specielle produkter, bør du læse etiketten grundigt i forhold til doseringsmængde. Før du sætter møblerne ud i solen, bør du lade dem tørre og hærde i et par dage. Og husk så, at du kan passe bedre på dine havemøbler, hvis de står indenfor i løbet af vinteren. 

Giv de grønne fingre frit spil

Efter at have været henlagt over vinteren, er det på tide, at haven bliver finkæmmet og plejet. Ryd op i bedene og på græsplænen ved at fjerne nedfaldne grene og blade. Dog ikke for tidligt på året, da grenene og bladene kan beskytte de nye skud mod frostskader, og da der kan gemme sig fredede pindsvin, som stadig ligger trygt i deres vintersøvn.
  
Lug ud i ukrudtet, inden det vokser og spreder sig. Jo større, det bliver, desto sværere bliver det at fjerne. Nogle ukrudtsplanter kan hakkes væk, mens andre må graves op. Ukrudt som skvalderkål og brændenælder er måske ikke din yndlingsgæst i haven – men de kan være gevaldigt gode gæster i køkkenet. Begge planter kan nemlig bruges i madlavningen til fx suppe og pesto.

Når ukrudt og nedfaldne grene og blade er væk, kan du slå græsset. Står du over for at skulle have ny plæneklipper, kan du gå efter Svanemærket. Svanemærkede plæneklippere må kun støje minimalt. De er energieffektive, og deres udslip af miljø- og sundhedsskadelige stoffer er minimeret. Desuden indeholder de ikke problematiske flammehæmmere og ftalater.

Dernæst kan du give haven en kærlig hånd med jordforbedringsmidler, så dine planter kan vokse endnu bedre. Også her er der et miljømærket alternativ: Jordforbedring med EU-Blomsten begrænser jord- og vandforurening på grund af skrappe krav til indhold af bl.a. tungmetaller. Det fremmer samtidig genanvendelse af materialer. Og det bidrager til mere frugtbar jord.

Til sidst er der bare tilbage at så nye blomsterfrø, plante nye planter og rykke rundt på de gamle, så haven får det æstetiske udtryk, du drømmer om. 

Øg biodiversiteten

Vi bliver flere og flere mennesker i verden, og ifølge Miljøstyrelsen er befolkningstallet alene i Danmark blevet femdoblet i løbet af de sidste 200 år. Det betyder, at der er stort pres på naturen og alle dens arter. Naturarealer bliver ryddet, delt op og hegnet ind, og når naturen ikke får lov at vokse frit, går det ud over biodiversiteten. 

Hvis du vil give den biologiske mangfoldighed en hjælpende hånd, kan du skabe rum og plads for naturen til at udfolde sig i din have. Lad din tæmmede græsplæne gro vildt. Giv træerne lov til at vokse sig store, og lad de gamle træer blive til træruiner. Få krat, urter og græsarter til at sprede sig, og lav vandhuller og læsteder til dyrene. Og lad være med at bruge kunstgødning og sprøjtegifte. Jo vildere og mere naturlig din have er, desto bedre passer du på naturen.

Forskere ved Nationalt Center for Miljø og Energi har lavet et spørgeskema, som kan hjælpe dig med at øge biodiversiteten i din have. Det kan du se her.

Læs også: Bidrag til en rigere og renere natur