Interview med kogebogsforfatter og madblogger Camilla Skov

Vegetarisk mad har så småt vundet indpas rundt omkring i de danske hjem. Og det er godt for mange ting at spise mindre kød og mere grønt – bl.a. for klima og pengepung. I denne artikel fortæller kogebogsforfatter og madblogger Camilla Skov om, hvorfor hun har fokus på vegetarisk mad – og så giver hun sine bedste tips til mere bæredygtighed og mindre madspild i køkkenet.

Camilla Skov Vegetarisk Hverdag

Camilla Skov er opskriftudvikler og driver til daglig madbloggen og Instagram-profilen Vegetarisk Hverdag. Derudover har hun udgivet kogebogen ”Vegetarisk i aften?”. Når Camilla Skov laver mad, er det vigtigste for hende, at maden smager godt – og at den ikke er for kompliceret og tidskrævende at lave. Vi har talt med hende om vegetarmad, velsmag og bæredygtighed.

Hvorfor startede du i sin tid med at lave en blog om vegetarisk mad?

”Jeg startede Vegetarisk Hverdag for to år siden ud fra et ønske om at udbrede glæden til den grønne madlavning. Jeg har selv spist primært vegetarisk i over 10 års tid, og jeg syntes, der manglede en platform, som fortalte om alt det lækre, som vegetarisk mad er, og som ikke havde så stort fokus på hverken sundhed eller klima. Der kan godt være en tendens til, at folk betragter vegetarisk mad som lidt ’frelst’, og det fjerner fokus fra, hvor godt det faktisk smager”.

Læs også: Inspiration til en sund frokost

Tænker du over bæredygtighed, når du laver mad og opskrifter?

”Jeg tænker en del over bæredygtighed, selvom det ikke aktivt fylder så meget på mine platforme. Bæredygtighed er bl.a. en af grundene til, at jeg selv har skåret rigtig meget ned på mit kødforbrug. Det startede med et ønske om at støtte bedre dyrevelfærd, og med årene er klimahensyn også begyndt at fylde mere hos mig. At det så ovenikøbet er godt for sundheden at skære ned på kødet, er bare en dejlig bonus.

Når jeg udvikler opskrifter, tænker jeg fx over at bruge ingredienser, som ikke er for dyre at købe økologiske. Jeg tænker også over, hvilke mængder jeg bruger. Man vil fx aldrig se mig bruge en halv gulerod i en opskrift, for hvad skal der ske med den anden halve? Der synes jeg, at man som opskriftudvikler har et ansvar for, at hele råvaren bliver brugt så vidt muligt. I mine kogebøger gør jeg også meget ud af at skrive erstatningsforslag til forskellige råvarer. Der er fx ingen grund til at gå ud og købe et savoykål, hvis man allerede har et spidskål liggende.

Beluga bolo

Jeg prøver også på at holde en god del af mine opskrifter veganske. Hvis vi skal spise bæredygtigt, handler det ikke kun om at skære ned på kødet, men også på mejeriprodukter og æg. Det er en proces for os allesammen, og jeg har som opskriftudvikler et ansvar for at hjælpe andre godt på vej”.

Læs også: Sådan får du et grønnere køkken

Hvilke tendenser oplever du i disse år blandt danskerne på madområdet?

”Der er uden tvivl kommet et større fokus på at spise bæredygtigt og klimavenligt. Endelig! Det gør mig så glad. Og generelt er der ikke længere den samme skepsis for det vegetariske køkken, som der har været. Den skepsis er begyndt at blive erstattet med nysgerrighed. Flere er begyndt at lære, hvordan man laver vegetariske retter med masser af smag, og den kundskab breder sig hurtigt. De bedste beskeder, jeg får fra mine følgere på Instagram, er når folk fortæller, at de har serveret en af mine retter for deres vegetarskeptiske, kødelskende far, som pludselig får øjnene op for, hvor velsmagende vegetarisk mad kan være. 

Der er også kommet større fokus på at spise lokalt dyrkede grøntsager, og jeg elsker alle de initiativer, der er dukket op i bl.a. København med grøntsagsordninger, hvor grøntsagerne kommer direkte fra den lokale bonde ind til byboerne samme dag. Grøntsagskasserne har dog også deres problemer, for nogle gange kan det være en udfordring at få det hele brugt, eller at få det til at passe med familiens smagsløg. Jeg drømmer om, at der i Danmark kommer noget lignende det, de i Sverige kalder “Reko-ring”. Det er en sammenslutning af lokale bønder, hvor nogle sælger grøntsager, nogle æg og kød, nogle ost osv. En gang om ugen kan man bestille præcis, hvad man vil have over nettet, så man kan tilpasse det ens egen familiestørrelse og præferencer. Så høster bønderne den mængde, der er blevet bestilt, og kommer ind til byen med det, og så kan man hente sin bestilling hos de bønder, man har bestilt hos. Dét er smart”.

Opskrift-Nudelsalat-16-9

Hvilke gode argumenter kan man bruge, hvis man gerne vil overbevise sin kæreste eller sine børn om, at det er en god idé at spise mere vegetarisk?

”Der er så mange gode argumenter! Mit primære mål har været at overbevise om, at vegetarisk mad kan være mindst lige så velsmagende og mættende som mad med kød. At spise mindre kød er desuden en af de mest betydningsfulde ting, man som privatperson kan gøre for at mindske klimaforandringer – og det er jo et stærkt argument i sig selv. Du kommer også automatisk til at spise flere grøntsager, hvilket er sundt, og din mad bliver mere spændende og farverig at se på. Jeg synes personligt også, det er meget sjovere at lave vegetarisk mad. Man bliver tvunget til at tænke lidt uden for den boks fyldt med kødretter, vi er vokset op med.

Men måske handler det også om, at man ikke skal fokusere så meget på, om der er kød i en ret eller ej. Hvad med bare at lave mere vegetarisk mad, uden at italesætte, at det er vegetarisk? På den måde kan man vænne familien til, at alt er mad, og det vigtigste er bare, at det smager godt”.

Camillas 3 bedste tips til at gøre madlavningen mere bæredygtig
  1. Skær ned på kødet.
  2. Køb lokalt.
  3. Følg sæsonerne.
Camillas 3 bedste tips til at mindske madspild
  1. Lav en ugentlig madplan og køb stort ind én gang om ugen. 
  2. Sørg for at have nogle opskrifter i arsenalet, der kan hives frem, når der er kedelige grøntsagsrester, der skal bruges. Fx min opskrift på Okonomiyaki eller stir fry med cashewnødder
  3. Gennemgå køleskabet et par gange om ugen, så du ikke glemmer det, der ligger bagerst i grøntsagsskuffen.