Gør det grønnere, når du gør det selv

At bo grønnere er det nye sort. Over de seneste par år er efterspørgslen på mere bæredygtige boliger steget, og flere af os tænker også flere bæredygtige tiltag ind i vores gør det selv-projekter i hjemmet. Og hvad enten du vil bygge dit eget hus, lave renoveringer i hjemmet eller blot skal bygge en ny terrasse eller transformere pigeværelset til et teenageværelse, er det en god idé at se efter Svanemærket og EU-Blomsten. Læs mere om, hvordan du kan gøre det grønnere, når du gør det selv.

Renovering af køkken alrum

Bæredygtighed spiller en rolle i mange danskeres hverdag, og når det kommer til boligen, er det ingen undtagelse. Rambøll foretog i 2019 en stor undersøgelse, som viser, at danskerne gerne vil bo i mere bæredygtige bygninger – og også gerne selv betale en del af prisen. Det kan du læse mere om her.

Flere danske boligejere gør det også grønt, når de gør det selv i hjemmet. I en ny afstemning på Boligsiden svarer knap 4 ud af 10 af de 1.074 adspurgte brugere, at de i mere eller mindre grad vælger mere bæredygtige byggematerialer, når de skal renovere eller bygge om i deres hjem.

Læs også: Bo bedre med miljømærkede møbler

Og der er god grund til at tænke mere bæredygtigt, hvad enten du vil bygge nyt, renovere en ældre bolig eller blot skal forny et enkelt rum i hjemmet. Det er nemlig ikke bare bedre for klima, miljø og jordens ressourcer, men også for dig personligt. At arbejde med mere bæredygtige materialer kan bl.a. sikre dig bedre indeklima og lavere udgifter til fx energi og vedligeholdelse.


Vælg miljømærkede byggematerialer

En simpel måde at vælge mere miljørigtige materialer, er at gå efter Svanemærket og EU-Blomsten. Når du vælger byggematerialer certificeret med et af de to officielle miljømærker, ved du nemlig, at det er et bedre valg – for mennesker, miljø, klima og jordens ressourcer.

Fx stiller Svanemærket og EU-Blomsten skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet og dermed din sundhed. Og hvis der indgår træ i materialerne, skal en stor del af det bestå af genanvendt træ, savsmuld og/eller træ fra certificeret skov. På den måde er du med til at passe godt på jordens ressourcer.

Miljømærkerne stiller også skrappe krav, der sikrer, at produkterne har en god kvalitet. I forhold til gulve er der fx krav til, at gulvene er slidstærke, ligesom der medfølger information om vedligeholdelse for at øge gulvenes levetid. Ved at vælge produkter, der holder længe, er du derfor med til at begrænse miljøbelastningen – for det betyder, at behovet for produktion af nye produkter og mængden af affald bliver mindre.

I boksen længere nede på siden kan du læse mere om, hvilke krav de enkelte byggematerialer skal leve op til, og hvilke fordele du opnår. Svanemærket og EU-Blomsten stiller nemlig produktspecifikke krav, altså forskellige krav til forskellige produkter, for at sikre størst mulig miljøeffekt. Du kan læse mere om, hvordan Svanemærket og EU-Blomsten stiller krav her.

Læs også: Sådan skaber du et godt indeklima

Uanset om du står over for et større tilbygnings- eller renoveringsprojekt derhjemme, skal til at anlægge en ny terrasse eller skal sætte et enkelt værelse i stand, er der gode muligheder for at gøre det grønnere, hvis du vil gøre det selv. Du kan nemlig finde produkter, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten inden for en lang række områder. Fx kan du både finde gulve af massivt træ, laminat, linoleum og parket, som er certificeret med Svanemærket – og laminatgulve, sten, fliser og klinker, som er certificeret med EU-Blomsten. Tilsvarende kan du finde et stort udvalg af både indendørs- og udendørsmaling, fugemasse, lak, lim, primer og spartelmasse med enten Svanemærket eller EU-Blomsten. 

Og skal du på jagt efter en ny bordplade til køkkenet eller nye døre til værelserne, kan du faktisk også gå efter Svanemærket. I boksen nedenfor kan du læse mere om udvalget – og om hvilke fordele du opnår inden for de forskellige produktgrupper.

GUIDE TIL MILJØMÆRKEDE BYGGEMATERIALER

Bygningsplader

Du kan få mange forskellige svanemærkede bygningsplader, som du kan bruge til fx bordplader og vægbeklædning i hjemmet. Pladerne fås i forskellige materialer, bl.a. krydsfiner, MDF og spån. Svanemærkede bygningsplader er et bedre klimavalg, da de er fremstillet energieffektivt. De består af en stor del fornybare eller genanvendte materialer. Hvis der indgår træ, skal en stor del bestå af genanvendt træ, savsmuld og/eller træ fra certificeret skov. Svanemærkede bygningsplader lever op til skrappe kemikaliekrav, som sikrer et godt indeklima. Se udvalget her.


Gulve

Uanset om du ønsker gulve af træ, linoleum, laminat, sten, fliser eller beton, har du mulighed for at vælge et gulv, som er miljømærket. Miljømærkede gulve består af en stor del fornybare og/eller genanvendte materialer – eller natursten. Der er skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet. Gulvene er produceret energieffektivt, og så skal de være slidstærke. Samtidig medfølger der information om, hvordan gulvet bedst vedligeholdes for at øge levetiden. Se udvalget her.


Døre

Det er også muligt at vælge døre og dørkarme, som er certificeret med Svanemærket. Trædele i svanemærkede døre består af sporbart træ fra lovligt skovbrug, og en høj andel af træet er fra certificeret skovbrug. Lim og maling i dørene lever op til skrappe kemikaliekrav, og pladematerialet i dørene lever op til skrappe formaldehydkrav – begge dele bl.a. til gavn for indeklimaet. Se udvalget her.


Maling

Gør det selv-projekter i hjemmet indebærer tit maling, og heldigvis finder du Svanemærket eller EU-Blomsten på masser forskellig maling til både indendørs og udendørs brug. Maling med Svanemærket eller EU-Blomsten lever op til skrappe krav til bl.a. opløsningsmidler og blødgørere. Kvalitetskrav sikrer, at malingen rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig. Se udvalget her.


Spartel, lim og fuge

Spartelmasse, lim og fugemasse kan påvirke indeklimaet i lang tid efter brug, selv om det næsten er usynligt for os. Svanemærkede kemiske byggevarer som spartel, lim og fuge lever op til skrappe krav til stoffer, som kan fremkalde allergi eller kræft, skade vores reproduktionsevne, og som er giftige for planter og dyr. Se udvalget her.