5 tips til årets juletræ

Juletræet er noget, vi samles om – både, når vi vælger det, når vi pynter det, når vi betragter det, og når vi danser rundt om det. Men desværre er juletræstraditionen i sig selv ikke ret bæredygtig. Vi fælder et træ for at have det stående i vores hjem og betragte det i en ganske kort periode, og så smider vi det ud igen. Hvert eneste år. Desuden er juletræsproduktion ikke altid lige god for miljøet. Så hvad kan du gøre, hvis du gerne vil have et juletræ, men samtidig ønsker at vise omtanke for miljøet? Det får du fem tips til her.

juletrae med naturpynt
1. Vælg rødgran

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening står der nordmannsgran i 4 ud af 5 danske stuer i julen. Men det er dyrt for miljøet. Det kræver nemlig meget sprøjtegift og kunstgødning at få nordmannsgran til at trives. Et godt tip er derfor at gå efter rødgran, som kræver færre ressourcer, fordi det passer bedre til vores klima.

2. Gå efter et økologisk juletræ

Det kan være en god idé at gå efter et økologisk juletræ. Økologiske juletræer har generelt belastet miljøet mindre under væksten sammenlignet med konventionelle juletræer.

Læs også: Sådan sparer du på jordens ressourcer

3. Lav dit eget pindejuletræ

Du kan også vælge at lave dit eget juletræ, som kan bruges igen og igen – eller du kan købe et mere bæredygtigt evighedstræ fra Habitree, som er lavet af FSC- og svanemærket træ. Det har også den fordel, at det ikke drysser – og kan det samtidig være en god løsning, hvis der er allergi over for grantræer i familien.

4. Skil dig af med juletræet med omtanke

Har du en have, så lad træet være til gavn for småfugle, pindsvin, insekter og svampe. Det er godt for biodiversiteten. Ellers kan du aflevere træet til haveaffald, hvor det bliver til biogas eller kompost.

5. Vælg et juletræ med rod

Køb et juletræ med rodnet, og stil det derhjemme i en stor potte, spand eller kurv. Når julen er ovre, kan du plante træet i din have, så det kan leve videre – og så kan du gentage processen til næste jul. Her kan du læse, hvordan du gør.

Læs også: Bidrag til en rigere og renere natur