5 tips til en grønnere gaveindpakning

Kalendergaver, adventsgaver, mandelgaver, julegaver, raflegaver, værtindegaver… Julen er fyldt med gaver, og de mange gaver betyder store mængder af gavepapir – papir, der kræver vand, energi, træ og kemikalier at fremstille. Men du kan sagtens tænke ud af (gave)boksen, hvis du vil skåne miljøet, mens du stadig bevarer spændingen i at åbne en fint indpakket gave.

5 tips til en god gaveindpakning

Lige så fint, det ser ud, når gavepapiret sammen med smukt silkebånd sidder rundt om en pakke, lige så trist ser det ud bagefter, når pakken er åbnet, og gavepapiret er krøllet sammen i hjørnet. Når gavepapiret har udtjent sin pligt som spændingsskaber, bliver det straks degraderet til skrald. Og det ikke bare synd – det er også spild.

Først og fremmest er det en god idé at sige pænt nej tak til at få pakket dine gaver ind i butikkerne. Selvom det kan være fristende at sige ja, fordi det sparer dig tid i den travle måned, så tag gaverne med hjem og pak dem ind derhjemme. Dels kan du gøre gaven mere personlig ved selv at pakke den ind og skrive et fint lille kort, og dels kan du bruge mere bæredygtige alternativer til det almindelige gavepapir, de bruger i butikkerne. 

  • TIP: Hav altid et net med i tasken, så du også kan sige nej tak til plastikposer, når du køber julegaver.

Her får du 5 tips til alternative og grønnere indpakningsløsninger til julegaverne:

1. Pak ind i genbrugt gavepapir

Gør det til en vane at gemme gavepapir fra jul og fødselsdage – og genbrug det. Papiret er ofte pænt og glat, og det fortjener en længere levetid end en enkelt gave. Hvis der sidder taperester fast, kan du klippe kanten af, og hvis det er lidt krøllet, kan du glatte det ud under en tung bog. Hvis du ikke har noget brugt gavepapir liggende, så start indsamlingen i år – så er du beredt til næste år.

Læs også: 10 tips til at spare ressourcer

2. Brug avispapir som gaveindpakning

Abonnerer du på en avis, kan du med fordel gemme et par stykker op til jul, så du kan bruge dem som gaveindpakning. De grålige nuancer i papiret går godt sammen med julerødt silkebånd og grønne blade. Hvis du er heldig, kan du finde et stort, flot motiv på en midterside i avisen, som kan give en ekstra flot effekt til gaven.

3. Leg med tegneserier, magasiner og vejkort

På samme måde som avispapiret kan papir fra gamle tegneserier, diverse magasiner og ugeblade eller gamle vejkort, som du bare havde tænkt dig at smide ud, fungere rigtig fint som gavepapir. Med lidt rød- og hvidstribet stofsnor og en fin grangren bliver pakkerne pludseligt virkelig flotte.

4. Stof-gaven som gaveindpakning

Viskestykker, stofnet og tørklæder kan snildt fungere som indpakning – og samtidig udgøre en del af gaven. Skab en god sammenhæng mellem gaveindpakning og indhold ved fx at lægge noget mad- eller køkkenrelateret i viskestykke-pakken. Måske en god håndsæbe, opvaskemiddel og -børste vil glæde din niece, der lige er flyttet hjemmefra? Eller måske din far kunne bruge et nyt krus og en god pose kaffe? Tørklædet kan være pakket rundt om en god håndcreme til din søster. Og i stofnettet til din datter kan du lægge et personligt gavekort til en tur i svømmehallen, hvor nettet er praktisk at have med.

Læs også: 10 tips til julegaverne

5. Brug stofrester som gavepapir

Har du stofrester, der ligger og gemmer sig i skabet med sygrej? Så find dem frem til jul. Der er nemlig ingen grund til at gemme dem væk, og slet ingen grund til at smide dem ud, da de sagtens kan bruges – igen og igen – som smuk gaveindpakning. Hvis du i samme skab som stofresterne også gemmer garn og stofsnor, så brug endelig også det, når du pakker gaver ind.

Få mere inspiration i vores: guide til en mere bæredygtig jul.