Inspiration til en mere bæredygtig pakkeleg

Vil du have inspiration til en mere bæredygtig pakkeleg med mere omtanke og mindre spild? Så læs Svanemærkets guide til pakkeleg her.

Inspiration til pakkeleg med Svanemærket og EU-Blomsten

Pakkespil, pakkeleg, rafleleg … Uanset, hvad I kalder det i din familie, er der ingen tvivl om, at legen er en vaskeægte juleklassiker, der hvert år giver liv til julefrokosterne. Kampen om de seks øjne på terningen, der pludselig skiller grenene i familien ad, gør barndomsvenner til spillefjender, og som giver selv den mest behagelige bedstefar blod på tanden. Den stressede stemning, når æggeuret tikker, og man lige har mistet alle sine pakker, og følelsen af at jagte dén ene pakke, som bare ser så god ud …

Men de fleste kan nok nikke genkendende til, at det langt fra er alle gaver, der er lige gode og brugbare. De klassiske pakkelegsgaver til 10, 20 eller 30 kroner bliver sjældent taget i brug og får sjældent en central plads i hjemmet. Og så er der snydegaverne – hule papæsker, som er fyldt op med papir, og yderligere pakket ind i gavepapir. Med andre ord er gaverne tit ikke bare irriterende – de er også spild af penge og af ressourcer. Og så kan de endda være en kilde til rod i hjemmet, fordi man ikke helt ved, hvad man skal gøre med det, man vandt. Det føles måske forkert bare at smide væk, men det føles bare heller ikke godt og rigtigt at have det stående.

Idé 1: Brug genbrugsgaver i pakkelegen

Vil du gerne bevare den sjove tradition i familien, til julefrokosten med vennerne eller på din arbejdsplads, og vil du samtidig gøre det hele lidt grønnere? Så foreslå, at I prøver at spille med genbrugsgaver til jeres pakkeleg i år. Find nogle ting, som du ikke længere bruger, og som kunne få nyt liv i et andet hjem. Udgaven med genbrugsgaver er mere miljøvenlig, og alle deltagerne får samtidig ryddet lidt op derhjemme og sparer penge.

Der er stadig garanti for sjov, stress og småskænderier, når pakkerne hurtigt skifter hænder. Kort sagt: Pakkelegen rummer stadig alle de elementer, som gør spillet sjovt og hyggeligt – samtidig med, at I gør noget godt for miljøet.

Læs også: 10 tips til julegaverne

Idé 2: Lav hjemmelavede gaver

I kan også aftale at gøre jeres pakkeleg mere bæredygtig og kun må komme med hjemmelavede gaver. Det kan være et glas marmelade, en hjemmestrikket karklud, en lille aflæggerplante eller et gavekort til børnepasning. Det er nok de færreste, der har lyst til at komme med hjemmelavet skrammel – og på den måde øger I chancerne for, at man faktisk får noget, man bliver glad for. Og giver noget, som man har gjort sig umage med at lave.

Læs også: Svanemærkets guide til en mere bæredygtig jul

Idé 3: Støt et godt formål

Giv de penge, du ellers ville have brugt på en lidt ligegyldig raflegave, til et godt formål. Find en organisation eller sag, som arbejder med noget, du synes er vigtigt og godt, og send pengene til dem. Lad dokumentationen for dit bidrag indgå i legen som en gave i pakkelegen.

Idé 4: Tag en ekstra spillerunde

I kan også overveje at spille en ekstra runde, når gaverne er blevet pakket op. Det øger chancerne for, at pakkelegsgaverne ender hos nogen, der rent faktisk gerne vil bruge dem. Det er en mere bæredygtig løsning, end at nogen går hjem med noget, der ender bagerst i skabet eller måske endda i skraldespanden.

Idé 5: Drop indpakningen

I kan også vælge at gå hele vejen og droppe indpakningen fuldstændig. På den måde får deltagerne mulighed for at gå efter noget, som de reelt gerne vil have, og samtidig sparer I indpakningspapiret. 

Hvis I gerne vil beholde indpakningspapiret – i hvert fald i første runde – kan I hver især pakke jeres gaver ind i gammelt avispapir og stof, som kan genbruges. De små pakker kan gøres fine og pyntes med ting fra naturen, såsom små grangrene og kristtorn.

Læs også: 5 tips til en god gaveindpakning