Giv dine lyskæder et grønt skær

I december tændes tusind julelys. Gader, stræder og træer bliver pyntet med fine lyskæder, kalenderlyset brænder langsomt ned mod den 24., og lysene i adventskransen tændes søndag efter søndag. Lys er uden tvivl en vigtig del af julehyggen, og det ville ikke være det samme uden. Her får du en række gode råd til dine december-lys.

Tænd lys i mørket

De mange lyskæder, der hænger både inde og ude, lyser det mørke vintervejr op – men de bruger også meget strøm, og det kan blive dyrt. Ifølge Energistyrelsens hjemmeside koster det 350 kr. at have lyskæder med gløde-/halogenpærer på 80 watt tændt døgnet rundt i tre måneder, og tilsvarende 155 kr. for lyskæder med gløde-/halogenpærer på 35 watt. Bruger du derimod en lyskæde med LED-pærer på 5 watt, koster det kun 20 kr. at have den tændt døgnet rundt i tre måneder. 

Det er derfor en god idé at vælge LED-lyskæder, der bruger omkring 80 % mindre strøm end kæder med gløde- eller halogenpærer. Desuden holder LED-kæderne godt 25 gange længere. På den måde sparer du på elregningen – og så slipper du for at købe en ny lyskæde i et godt stykke tid.

Du kan også bruge tænd-sluk-ur på lyskæderne, så de ikke brænder døgnet rundt. Samtidig kan du overveje, om I måske kan nøjes med et par enkelte lyskæder i stedet for at lyse hele haven op. Lidt men godt til at skabe en hyggelig julestemning. Når julen er forbi, så sluk for kæderne – og aflever eventuelt de kæder, som ikke kan klare en jul mere, på genbrugsstationen. Se flere gode råd om og beregninger på lyskæder på www.sparenergi.dk.

Valg af indendørs julelys

Når det kommer til julelysene indenfor, kan du også her overveje at erstatte stearinlys med LED-lys. Det kan være en praktisk løsning, hvis du har børn i hjemmet, så du ikke hele tiden skal holde øje med, at de ikke vælter eller rører ved lyset. Samtidig er LED-lys en bedre løsning for indeklimaet end levende lys.

Læs også: Sådan skaber du et godt indeklima

Hvis du foretrækker de levende lys, kan du gå efter Svanemærket. Svanemærkede lys findes både som krone-, fyrfads- og bloklys, så der er lys til enhver smag og juledekoration. Du kan også få svanemærkede kalenderlys fra bl.a. Tine K Home, Humdakin og Ferm Living. Der er sat skrappe krav til de råmaterialer, de svanemærkede lys bliver lavet af. Valget af råvarer har nemlig stor betydning for, hvor meget stearinlys belaster klimaet. Derfor skal svanemærkede lys skal være lavet af 90 % fornybare råvarer. Og de må højst indeholde 10 % paraffin, som er et spildprodukt fra råolie, altså et fossilt brændstof, som udleder CO2. Der er også grænser for, hvor meget sod lyset må afgive, og forbud mod en række stoffer, fx ftalater, tungmetaller, parfume og opløsningsmidler, der er klassificeret som kræftfremkaldende.

Læs også: 5 facts om Svanemærkets krav

Gode råd til brug af levende lys
  • Luft ud. Det nedsætter mængden af partikler i det rum, du har haft lys tændt i.
  • Gå efter svanemærkede lys, hvor der bl.a. stilles krav til, hvor meget lysene må sode.
  • Stil ikke levende lys i træk.
  • Klip vægen ned.
  • Sluk lyset hvis det soder.

Kilde: Miljøstyrelsen