3 gode grunde til at købe kvalitetstøj

I Danmark køber vi tøj i store mængder – og vi smider store mængder tøj ud igen. Det har store konsekvenser for miljøet. Derfor er det en god idé at holde dig til dogmet om kvalitet frem for kvantitet, når du køber tøj.

3 gode grunde til at købe kvalitetstøj

Du har sikkert prøvet det. At skulle vælge mellem to bluser i butikken. Den ene er lidt dyrere, men udstråler til gengæld også en tand mere kvalitet. Hvilken en vælger du? Selv om begge bluser umiddelbart vil kunne tilfredsstille dit behov, kan det ofte bedst betale sig at vælge den i bedst kvalitet. Det får du her 3 gode grunde til:

1. Du sparer penge og ressourcer

Tøj i god kvalitet holder generelt længere end tøj i dårlig kvalitet. Det betyder, at du sjældnere skal købe nyt tøj. På den måde sparer du miljøet for de mange ressourcer, der bruges til at producere et nyt stykke tøj – bl.a. vand, energi og kemikalier. Samtidig sparer du også penge på den lange bane. 

Du kan eksempelvis gå efter tøj, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten. Miljømærkerne stiller blandt andet skrappe krav til produktionen af fibre, skrappe krav til brugen af miljø- og sundhedsskadelige kemikalier - og skrappe krav, der sikrer renere spildevand fra farverier. Derudover stiller de også krav til kvaliteten.

Læs også: Bliv guidet af mærkerne

2. Det kan betale sig at reparere det

Kvalitetstøj har den fordel, at du vil være mere tilbøjelig til få det repareret, hvis det skulle blive nødvendigt. Ved at reparere og bruge det tøj, du allerede har, undgår du at købe nyt. 

Har dine yndlingsjeans fået et hul på knæet, kan du fikse det med en sjov lap. Hvis elastikken er blevet slap i taljen på din nederdel, kan du erstatte den med en ny. Og hvis lynlåsen på din varme vinterjakke er gået i stykker, kan du skifte den. Du kan fx finde gode råd til reparationen på blogs og videoer på nettet. De ting, du ikke selv kan ordne, kan du måske få en dygtig ven eller en skrædder til. 

3. Du kan lettere sælge tøjet videre

Til sidst er det værd at huske på, at tøj af god kvalitet sandsynligvis nemmere vil kunne sælges videre, hvis du af den ene eller anden årsag ikke længere selv kan bruge tøjet. Ved at give eller sælge det videre, er der andre, der kan få glæde af tøjet. 

Læs også: 5 fordele ved at gå efter genbrugstøj

Tip: Når du vasker tøj, er der også flere ting, du kan gøre, for at passe godt på dit tøj – og miljøet. Og så kan du faktisk også gøre det lidt lettere for dig selv. Læs 7 tips til tøjvasken.