5 fordele ved at gå efter genbrugstøj

Det er ikke uden grund, at man siger, at genbrug er guld. Der er nemlig meget at spare og meget at vinde. Her får du 5 fordele ved at gå efter genbrugstøj.

5 fordele ved at gå efter genbrugstøj

Hver dansker køber i gennemsnit 10,9 kg tøj om året. Tallet tyder på, at der bliver gjort en del fejlkøb, og derfor bliver der også jævnligt ryddet op i de danske klædeskabe. Mere end halvdelen af det tøj, der kasseres, bliver hverken genbrugt eller genanvendt. I stedet bliver det sendt til forbrænding som blandet affald, og dermed går værdifulde materialer op i røg.

1. Spar ressourcer

Ifølge Miljøstyrelsen anslås det, at den store mængde tøjspild koster ca. 100 millioner kroner om året i tabt genbrugs- og genanvendelsesværdi. Og tøjspildet har ikke bare konsekvenser for økonomien – det har også store konsekvenser for miljøet. Eksempelvis kræver det omkring 1.400 liter vand at producere én enkelt T-shirt, mens der i gennemsnit bruges 1 kg kemikalier til at producere 1 kg tekstil. For at reducere miljøbelastningen, er det oplagt at genbruge tøjet. Pointen er simpel: Jo flere, der bruger tøjet, jo færre stykker tøj er der brug for – og på den måde sparer du ressourcer til produktion af nye produkter.

Læs mere: 10 tips til at spare ressourcer

2. Spar penge

Det er ikke bare et godt valg for miljøet at købe genbrug. Genbrugstøj har også den fordel, at det som regel koster en brøkdel af nyprisen. Og gør du genbrug til en del af din livsstil, er der mange penge at spare.

3. Få et unikt look

Genbrugstøj kan give dig et mere unikt look og en personlig stil. Genbrugsbutikker bugner af tøj i alle afskygninger, så du kan finde lige præcis det snit og den farve, som du holder mest af, men som måske er umuligt at opdrive i de fleste tøjbutikker, der kun har sæsonens stil på hylderne. Her er mulighed for at finde items, som var hotte for mange år siden, eller som der kun er produceret få styk af. Eller måske en kjole, som er bragt med hjem fra en fjern rejse, eller en hjemmesyet og dermed unik buksedragt, som passer dig perfekt.

4. Nyd skattejagten

Se det som en skattejagt, når du jagter genbrugsguld. Og inviter for eksempel en veninde, din kæreste eller din mor med på jagt, så I er flere til at spotte muligheder. Det kan nemlig godt kræve tid, tålmodighed og kreativitet at få øje på skatten. Til gengæld giver det en god og mere grøn følelse i maven, når du finder en unik skat, som kun koster en skilling, og som du glæder dig til at vise frem som trofæ.

5. Glæd andre

Omvendt kan du måske også selv samle en bunke tøj, som du ikke længere bruger, og som derfor fint kan sælges videre. Det kan være fejlkøb, tøj du er blevet træt af, eller tøj, som måske bare ikke længere sidder helt så godt, som det gjorde engang. Eller det kan være tøj, som dine børn er vokset ud af. Så hvorfor ikke kombinere en kaffedate med en god veninde med en fælles stand på det lokale loppemarked? Eller hvad med at bruge en eftermiddag på at tage billeder af det tøj, du gerne vil af med, og smide det op på en genbrugsportal? Hvis du ikke har tid eller overskud til at sælge dit brugte tøj, så spørg i din omgangskreds, om der er nogen, der vil have det gratis – eller aflever det til den lokale genbrugsbutik. 

Læs også: 10 tips til en mere bæredygtig forælder