Bedre mode: En podcast om garderobeglæde, tøjtanker og modebranchens grønne omstilling

I et eller andet omfang går vi alle op i tøj. Det mener modeblogger, foredragsholder og iværksætter Johanne Stenstrup. Derfor har hun sat sig for at lave en tøj-podcast, som er for alle. I podcasten sætter Johanne Stenstrup fokus på garderobeglæde, tøjtanker og omstilling til en mere bæredygtig modebranche gennem interviews med landets førende mode- og garderobeforskere.

Bedre mode - podcast med Johanne og Heidi

Johanne Stenstrup er modeblogger, foredragsholder, iværksætter og selverklæret bæredygtighedsnørd. Hun er uddannet Fashion Manager fra Københavns Erhvervsakademi og stifter af Danmarks første blog om mere bæredygtig mode: Bedre Mode. Og så har Johanne Stenstrup siden april lavet en podcast om tøj.

”Jeg elsker podcasts, og ville gerne skabe en podcast om tøj, som ikke kun var for dem, der allerede følger moden eller tøjindustrien. En podcast for alle, der går med tøj, og bare gerne vil snakke om alle de små ting, der ligger i det. Jeg oplever tit, at både mænd og kvinder elsker at snakke om deres tøj, vaner og præferencer, hvis man spørger på den rigtige måde. Sandheden er nemlig, at vi alle sammen går op i tøj. Men det er sjældent, at modemagasiner eller medier snakker til almindelige mennesker om tøj. Det vil jeg gerne gøre”, fortæller Johanne Stenstrup.

I Bedre Mode Podcast undersøger Johanne Stenstrup, hvordan en ny tøjkultur kan lede til en mere bæredygtig garderobe og tøjindustri. Det gør hun gennem interviews med Danmarks førende mode- og garderobeforskere. I podcastserien bliver der bl.a. talt om mode som begreb, følelser og fejlkøb, tøjindustriens samfundsansvar samt tøjvask, og Johanne Stenstrup har allerede oplevet stor interesse for emnet og podcasten.

”Podcasten havde efter de første to måneder allerede over 10.000 afspilninger, hvilket viser mig, at der er stor interesse for netop det her emne. Jeg kan også se på anmeldelser og kommentarer, at jeg både rammer lyttere, der går meget op i tøj, og dem der ikke gør. Alt sammen i en skøn forening og en snak med eksperter, som har meget på hjerte”, siger Johanne Stenstrup.Miljømærkning Danmark er med ombord

Blandt de forskere og eksperter, som Johanne Stenstrup interviewer i Bedre Mode, er Heidi Bugge. Heidi Bugge er senior miljøekspert hos Miljømærkning Danmark, og hun medvirker i fem episoder af podcasten. Her taler hun med Johanne Stenstrup om bl.a. tøjvask og miljøbelastning, tekstiler og holdbarhed samt kemikalier og sundhed. Og så fortæller Heidi Bugge om Svanemærket og EU-Blomsten, og hvorfor det er en god idé at gå efter de to miljømærker – også når man skal vælge tøj. 

Læs mere: Bliv guidet af mærkerne

”Svanemærket og EU-Blomsten gør det nemmere for os som forbrugere at træffe valg, hvor der er taget hensyn til både miljøet og vores egen sundhed. For begge mærker gælder det, at der bliver set på hele produktets rejse. I forhold til tøj og tekstiler betyder det, at der bl.a. stilles krav til de fibre, der anvendes, og at der i selve tekstilproduktionen er forbud mod en lang liste af miljø- og sundhedsskadelige kemikalier for både at beskytte miljøet og os forbrugere”, forklarer Heidi Bugge og tilføjer: 

”Derudover stilles der kvalitetskrav og krav om, at FN's arbejdstagerrettigheder overholdes i tekstilproduktionen. Det vil sige, at Svanemærket og EU-Blomsten både har fokus på miljø, sundhed og sociale aspekter, og det er dette helhedssyn, der gør mærket oplagt at gå efter, hvis du vil bidrage til en mere bæredygtig udvikling”.


Lyt og læs mere

Bedre Mode Podcast udkommer hver onsdag, og du kan høre afsnittene på Apple Podcasts, Spotify og Podimo – eller på Johanne Stenstrups modeblog her.

Derudover er Johanne Stenstrup netop udkommet med en bog, som hun har lavet sammen med garderobeforsker Else Skjold. Bogen ”Klæd dig bedre” er skrevet i takt med udarbejdelsen af podcasten, og den fungerer som et nedkog af de mange spændende podcastafsnit. Med udgangspunkt i garderobeforskning guider bogen dig til færre fejlkøb, mindre tøjspild, mere garderobeglæde og masser af kærlighed – til dig selv, dit tøj og miljøet. Du kan læse mere om og købe bogen her.