Interview med Henriette Pieszak

Henriette Pieszak, som er CEO og kreativ direktør for de to fashionbrands Pieszak og Tomorrow, har længe gået forrest i kampen for at kombinere bæredygtighed og mode. I den kamp har hun allieret sig med Danmarks officielle miljømærker, Svanemærket og EU-Blomsten.

Pieszak med svanemærkede jeans

Fotokredit: ©Werner Anderson

Da Henriette Pieszak som 18-årig arbejdede hos jeansproducenten Legler i Italien, fik hun stor indsigt i og masser af viden om denim, design og detaljer. Senere i livet fik hun dog også indsigt i, hvordan mode- og tekstilindustrien er blandt de mest forurenende i verden. Derfor besluttede hun sig for, at hun med sine egne fashionbrands ville gå en mere bæredygtig vej – i samarbejde med Svanemærket og EU-Blomsten.

Pieszak og miljømærkerne

Henriette Pieszak lancerede i 2017 sine første svanemærkede jeans. Denimkollektionen Swan Signature Collection er siden vokset med flere styles, og i dag tæller sortimentet 11 par jeans, to denimnederdele og to denimjakker.

Siden da har Henriette Pieszak også stiftet søsterbrandet Tomorrow, som bl.a. laver jeans, jakker, skjorter og kjoler af denim. Tomorrow er desuden det første brand i verden, som er certificeret med både Svanemærket og EU-Blomsten.

Hvad fik dig til at ville arbejde med Svanemærket?

”Efter mange år i branchen blev jeg mere og mere oplyst om, hvor meget modebranchen og denimindustrien sviner, og hvilke arbejdsforhold der var for de mennesker, der producerer vores tøj. Med den viden var det umuligt for mig at lukke øjnene og fortsætte med at producere på den konventionelle måde.

Jeg valgte svanemærket denim, fordi det gjorde det muligt for mig at gøre en forskel. Denimindustrien er stor og kommer altid til at være her, og derfor det er så vigtigt at kigge på, hvordan man netop kan være med til at ændre den og tænke mere bæredygtigt. Jeg valgte at arbejde med Svanemærket, fordi det gav mig en utrolig sikkerhed, at mærket ser på hele livscyklussen og ikke for eksempel kun metervaren. Det er nemlig lige så vigtigt for mig, at de mennesker, som laver vores produkter, arbejder under ordentlige forhold”.

I dag arbejder du med både Svanemærket og EU-Blomsten. Hvad betyder miljømærkerne for dig og dit arbejde?

”Jeg er stolt over, at vi som den første jeansproducent kan være med til at løfte dansk mode til et nyt, internationalt niveau inden for bæredygtighed og samtidig påtage os et socialt ansvar. Svanemærket og EU-Blomsten giver så meget mening for mig – det er fortællingen om, at de valg, vi tager i dag, gør en forskel i fremtiden. 

Miljømærkerne er et super vigtigt redskab for os, da de holder os ajour hele tiden i forhold til, hvad der sker, og hvilke krav der stilles til bæredygtighed. Det er en sikkerhed, som gør det nemmere for mig at navigere inden for et område, hvor der hele tiden sker en stor udvikling. Det giver mig en sikkerhed og stolthed at vide, at vores kunder kan købe vores produkter med god samvittighed”.

Du har tidligere sagt, at modebranchen outsourcer meget – også ansvarlighed. Vil du uddybe det?

”I dag lægger virksomheder meget ansvar ud hos leverandører og producenter, og så mister man som virksomhed kontrol og indsigt i selve fremstillingsprocessen af sine varer. Og når man samtidig i modeindustrien vil have, at det hele skal være billigere og hurtigere, så inspirerer man ikke producenterne eller leverandørerne til at gøre det bedre og mere ansvarligt. Her er min holdning, at vi kan outsource meget, men ansvarligheden må vi aldrig – aldrig – outsource”. 

Henriette Pieszaks 3 bedste råd til, hvordan du får en mere bæredygtig garderobe

1. Vær bevidst

Vær bevidst om din egen stil, hvad der klæder dig, og hvad du kan lide. På den måde undgår du fejlkøb.

2. Vælg kvalitet

Som princip er det en god idé at bygge sin garderobe op omkring lækre materialer, snit og farver, der ikke går af mode. Invester i produkter lavet af god kvalitet, så de holder længe, og køb så et par få ekstra produkter per sæson som krydderi. Som forbruger er det vigtigt, at du er bevidst om, hvilke materialer dine produkter er lavet af, samt hvordan de er lavet.

Mange af mine egne yndlingsjeans fra Pieszak bliver kun pænere med årene, da de er produceret i de lækreste denimkvaliteter.

3. Vær kreativ - og giv videre

Mange kvinder køber et nyt produkt hver gang, de skal til en fest eller lignende. Her vil jeg opfordre til, at man i stedet kigger på sin garderobe med nye øjne og giver sig i kast med at style og sammensætte det på nye og spændende måder. Det tøj, du ikke længere bruger, kan du give videre, så en anden kan få glæde af det.