Sharing is caring: Lej, lån eller byt tøj

Et kæmpestort walk-in-closet. Altid nyt tøj på bøjlerne og nye sko i skabene. Og så endda på en måde, så det er til at betale – og så der spares på jordens ressourcer. Lyder det fristende?

Lej, lån eller byt tøj: Sharing is caring

Så kan det være, du skal hoppe med på bølgen med lån, leje og bytte af tøj. I løbet af de seneste år er det nemlig blevet mere og mere populært at låne eller leje tøj frem for at købe og eje det. Idéen går bl.a. under navne som tøjbiblioteker, kollektive garderober og byttemarkeder. Og den går i al sin enkelhed ud på at deles om tøjet, ligesom vi deles om biblioteksbøgerne. På den måde kan du bruge et stykke tøj, en taske eller et par sko i en periode eller til en enkelt begivenhed, og så bytte det til noget nyt og spændende – mens andre får glæde af det, du lige har haft, og uden at noget går til spilde. 

Læs også: Hvorfor skal vi spare på jordens ressourcer?

Sådan kommer du i gang

Du kan for eksempel benytte dig af de mange hjemmesider, fora og butikker, hvor man kan leje tøj, tasker og sko. Eller hvor du med et medlemskab får mulighed for at skifte ud i garderoben, så ofte du vil. Tjek fx Det Kollektive Klædeskab eller Veras – eller kjolebyttehandlen hos Butik Gejst. Der findes også mange apps, der giver mulighed for at bytte tøj eller købe genbrug. 

Du kan også drage nytte af dit eget netværk. Lån din venindes kjole til det sommerbryllup, du er inviteret til. Og lad omvendt din veninde gå på rov i dit skab, når hun skal på date eller til en vigtig jobsamtale. Det er bedre, end at I begge to går ud og køber nyt tøj til enhver lejlighed. Måske du endda kan arrangere en månedlig byttedag i vennegruppen. Så når du ikke at blive træt af dit tøj – og til gengæld kan du blive mindet om, hvor fedt dit eget tøj faktisk er, når du får det retur igen. 

Selvfølgelig er der ting i garderoben, som du ikke kan nøjes med at have til rådighed periodevis eller en gang imellem, men i andre tilfælde er det en god idé at låne eller leje. Eksempelvis hvis du godt kan lide at ankomme til fester i tøj, som du ikke har vist dig i før – og med en designertaske over armen, som du er lidt for sparsommelig til at købe. Eller hvis du skal til et arrangement, der kræver en påklædning, som du ikke i forvejen ejer – og næppe heller får brug for fremover. 

Når det kommer til ventetøj, som du kun bruger i en begrænset periode i dit liv, giver det også god mening at låne eller leje det i stedet for at købe det fra nyt. Det samme gælder tøj til din baby, som vokser ud af sokker, body og bluser, før du kan nå at se dig om. Her kan du benytte dig af fx Circos, hvor du via en abonnementsordning kan leje økologisk baby- og ventetøj, eller Baby BoogieWoogie, som tilbyder leje af babytøj og -udstyr.

Læs også: 5 tips til ventetøjet

På samme vis er der flere tøjfirmaer og -producenter, der har lavet pantordninger. Det betyder, at du kan indlevere gammelt tøj, brugte sko eller en opslidt rygsæk og så få en form for gavekort til dit næste køb. Samtidig bliver dine brugte ting og sager genbrugt eller genanvendt til ny produktion.