3 tips til din makeup

Måske har du fuldstændig styr på, hvordan du lægger den perfekte makeup til både hverdag og fest, og hvordan du fremhæver dine kindben allerbedst. Men har du også styr på, hvad din makeup indeholder, og hvordan den påvirker din hud og miljøet? Her får du 3 tips til din makeup.

Miild Foundation - svanemærket makeup

Fotokredit: Miild, Natural Mineral Blush

1. Læg en svanemærket makeup

Din makeup anvendes direkte på huden og bliver siddende i mange timer – og den kan påvirke dig mere end andre produkter, fordi den kan indeholde stoffer, som kan optages i kroppen ved brug. Samtidig ender rester af din makeup i vandmiljøet, når du vasker dit ansigt, går i bad eller vasker dit tøj. Det har derfor stor betydning for både dig og miljøet, hvilken makeup du vælger.

Den nemme løsning er at vælge svanemærket makeup – og det kan du heldigvis få fra Zenz, Miild, Matas og Rudolph Care. Svanemærket makeup er uden parabener og andre stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det er også uden MI og andre konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Samtidig er der skrappe krav til parfume og til metaller i farvestoffer, fx bly, kviksølv og nikkel. Har du parfumeallergi eller er gravid, er det en god idé at vælge makeup med både Svanemærket og Den Blå Krans eller Allergy Certified.

Svanemærket stiller også skrappe krav til de kemiske stoffers miljømæssige egenskaber. Det vil sige, at der er krav i forhold til nedbrydelighed, bioakkumulerbarhed – altså om stoffet ophobes og dermed ikke udskilles igen – og giftighed over for vandlevende organismer. Desuden er der krav til udformning af makeuppens emballage med henblik på at begrænse materialeforbruget. Det betyder altså, at svanemærket makeup er bedre for både dig og miljøet.

Tip: Vask jævnligt dine makeupbørster, da de hurtigt bliver fyldt med bakterier. Det kan føre til urenheder og tilstoppede porer. Vask fx børsterne i en mild shampoo eller sæbe, og læg dem fladt ned at tørre på et håndklæde, viskestykke eller køkkenrulle. På den måde sørger du for, at vandet ikke løber op i skaftet på børsten og opløser den lim, der holder hårene fast.

2. Plej huden – både før og efter

Pas godt på din hud – både før og efter du lægger din makeup. Om morgenen kan du bruge en svanemærket ansigtscreme, inden du tager makeup på. Det beskytter din hud – og det giver dig et bedre resultat. Når du gennemfugter huden i ansigtet, vil din makeup lægge sig mere jævnt og ensartet i dit ansigt. Du kan altså betragte din ansigtscreme som en god base for din makeup. 

Når dagen er omme, og inden du går i seng, bør du rense dit ansigt grundigt. Når du renser dit ansigt, fjerner du ikke bare daggammel makeup – du fjerner også skidt og snavs, som dit ansigt er blevet udsat for i løbet af dagen. En god svanemærket grundplejepakke til ansigtet kan fx indeholde en ansigtsrens og -scrub samt en god creme. Og så kan du på sigt supplere med øjencreme, skintonic og ansigtsmaske. 

Tip: Smid altid brugte renseservietter, vatpinde og vatrondeller i skraldespanden og ikke i toilettet. Det kan nemlig både stoppe dit toilet og kloakken – og skader renseprocessen af vores vand. 

Læs også: Bedre kemi i badeværelsesskabet: Pas på dig selv og miljøet med Svanemærket

Miild Foundation - svanemærket makeup

Fotokredit: Miild, Natural Foundation.

3. Hold makeupfri dage

Bruger du makeup så ofte, at du næsten har glemt, hvordan du ser ud uden? Og er du bange for, at folk omkring dig også har glemt det? Så kan det helt sikkert virke skræmmende at gå hjemmefra helt au naturel. Men ikke desto mindre er det en god idé at gøre – bare engang imellem. 

Ved at tage en makeupfri dag, giver du huden en tiltrængt pause fra foundation, concealer og pudder – og det kan gøre din hud renere og sundere. Desuden vil dine øjenvipper og bryn være glade for at slippe for, at du gnider og gnubber dem for at fjerne mascara og øjenbrynsfarve. 

Makeupfri dage har også den fordel, at du får mere tid om morgenen. Den tid, du ville have brugt på at lægge makeup, kan du enten bruge på at sove lidt længere, lave en bedre og sundere morgenmad eller måske pleje huden ekstra grundigt.

Samtidig kan dage uden makeup lære dig at holde af og hvile i dig selv. Du vil sikkert hurtigt opdage, at folk ikke rynker på næsen eller kigger skævt til dig, når du går uden makeup. Tværtimod vil mange nok finde det forfriskende – og så kan et kompliment føles meget bedre, når det falder på en af de dage, hvor du er helt naturlig.

Tip: Jo mindre makeup, du bruger til hverdag, desto større effekt har det, når du endelig bruger det. 

Læs også: Kort om cocktaileffekten

Fordelene ved svanemærket makeup
  • Der er skrappe krav til sundhedsskadelige kemikalier for at begrænse den eksponering, vi som forbrugere bliver udsat for. Det betyder bl.a., at svanemærkede plejeprodukter ikke må indeholde parabener og andre stoffer på EU's liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende – eller MI og andre konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende.
  • Der er skrappe krav til parfume og til metaller i farvestoffer, fx bly, kviksølv og nikkel.    
  • Der er skrappe krav til de anvendte indholdsstoffers miljømæssige egenskaber – dvs. til stoffernes nedbrydelighed, bioakkumulerbarhed (dvs. om stoffet ophobes og dermed ikke udskilles igen) og giftighed over for vandlevende organismer. Der er både krav til, hvilke stoffer der må bruges, og hvor store mængder der må bruges. På den måde sikrer Svanemærket, at miljøskadelige stoffer ikke havner i afløbet og dermed belaster rensningsanlæg og vandmiljøet.
  • Der er krav til mængden af emballage, så man undgår at transportere unødigt store mængder emballage rundt.
* Bioakkumulerbarhed betyder om produktet ophobes og dermed ikke udskilles igen.