Bedre kemi i badeværelsesskabet: Pas på dig selv og miljøet med Svanemærket

Hvis du vil passe på dig selv og miljøet, er det en god idé at være opmærksom, når du vælger produkter til din hud og dit hår. Nogle af de stoffer, der er i produkterne, kan nemlig blive optaget i din krop, når du bruger dem – og på et tidspunkt ender de også i afløb og kan skade vandmiljøet. Den enkle løsning er at gå efter Svanemærket.

Stort udvalg af plejeprodukter med Svanemærket

Mange af os bruger mange forskellige plejeprodukter hver eneste dag. Plejeprodukterne anvendes direkte på huden og i håret – og kommer dermed tættere på dig end de fleste andre produkter. Derfor kan de også påvirke dig mere.

Samtidig ender produkter som fx shampoo, balsam og sæbe i afløbet, når du bruger dem. Andre produkter som fx creme og hårvoks bliver i første omgang på din hud eller i dit hår, men ender også i vandmiljøet, når du næste gang går i bad eller vasker dit tøj.

Det har derfor stor betydning for både dig og miljøet, hvilke plejeprodukter du vælger.

Læs også: Kort om cocktaileffekten 

Vælg svanemærkede plejeprodukter

Den enkle løsning er at vælge svanemærkede plejeprodukter. De lever nemlig op til skrappe miljø- og kemikaliekrav. Så undgår du at skulle læse indholdsdeklarationen og huske navnene på en masse kemikalier, du gerne vil undgå. Samtidig har produkterne været gennem en grundig kontrol, så du kan være tryg, når du vælger.

Svanemærket er blandt verdens skrappeste miljøcertificeringer. Mærket ser på hele produktets livscyklus fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering – og stiller de skrappeste krav der, hvor der kan opnås størst miljøeffekt. For plejeprodukter og kosmetik er kemikalier et af de største fokusområder.

Ud over at have fokus på andelen af fornybare råvarer, stiller Svanemærket skrappe krav til, hvordan de kemikalier og stoffer, der indgår i produktet, kan påvirke både miljø og mennesker i hele produktets livscyklus.

Læs også: Hele produktets rejse er vigtig

Svanemærkede hudplejeprodukter er uden parabener og andre stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. De er også uden MI og andre konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Samtidig er der krav til, hvilke parfumestoffer der må indgå, og i hvilke mængder de må være tilsat. Og vælger du plejeprodukter til børn, er de helt uden parfume og duftstoffer. Har du parfumeallergi, er gravid eller køber du voksenprodukter, der skal bruges af hele familien, er det en god idé at se efter både Svanemærket og Den Blå Krans eller Allergy Certified.

Læs også: 5 facts om Svanemærkets krav

Svanemærket stiller også skrappe krav til de kemiske stoffers miljømæssige egenskaber. Det vil sige, at der er krav i forhold til nedbrydelighed, bioakkumulerbarhed – altså om stoffet ophobes og dermed ikke udskilles igen – og giftighed over for vandlevende organismer. Desuden er der krav til udformning af emballagen med henblik på både at begrænse materialeforbruget og spild af produkterne. Det betyder altså, at svanemærkede plejeprodukter både er bedre for dig – og for miljøet.

Udvalget er stort

Der findes i dag godt 2.800 svanemærkede plejeprodukter – og produkterne findes i alle prisklasser. Udvalget tæller bl.a. knap 500 forskellige slags shampoo og balsam, 1.000 forskellige typer hudpleje, 500 forskellige slags sæber og over 200 forskellige solprodukter. Der findes også svanemærket makeup og tandpasta samt svanemærkede deodoranter.

Læs også: 3 tips til din makeup

Der er med andre ord rigtig gode muligheder for at passe godt på dig selv – og skåne natur og miljø – når du køber personlige plejeprodukter. Og det vil mange danskere gerne. Ifølge en undersøgelse, som YouGov har gennemført for Miljømærkning Danmark, svarer mere end halvdelen af danskerne, at de ville vælge et svanemærket plejeprodukt, hvis det var tilgængeligt i købssituationen (YouGov 2021).

Vær forsigtig med ”naturlig” og ”økologisk” pleje

Når man skal købe hudpleje, makeup og lignende, kan det være svært at navigere mellem de mange mærker og flotte løfter på indpakningen. Der er mange produkter på hylderne, der markedsfører sig som ”naturlige” eller ”økologiske”. Men hvad betyder det egentlig – og hvorfor skal man være forsigtig? Det kan du læse mere om her.

Læs også: Bedre kemi i hverdagen

Svanemærket stiller skrappe krav til plejeprodukter
  • Der er skrappe krav til sundhedsskadelige kemikalier for at begrænse den eksponering, vi som forbrugere bliver udsat for. Det betyder bl.a., at svanemærkede plejeprodukter ikke må indeholde parabener og andre stoffer på EU's liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende – eller MI og andre konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende.
  • Der er skrappe krav til parfumestoffer i produkter til voksne, mens produkter til børn slet ikke må indeholde parfume.
  • Der er skrappe krav til de anvendte indholdsstoffers miljømæssige egenskaber – dvs. til stoffernes nedbrydelighed, bioakkumulerbarhed (dvs. om stoffet ophobes og dermed ikke udskilles igen) og giftighed over for vandlevende organismer. Der er både krav til, hvilke stoffer der må bruges, og hvor store mængder der må bruges. På den måde sikrer Svanemærket, at miljøskadelige stoffer ikke havner i afløbet og dermed belaster rensningsanlæg og vandmiljøet.
  • Der er krav til tømningsgraden af de svanemærkede plejeprodukter. Emballagen skal kunne tømmes, så mest muligt af produktet bliver anvendt.
  • Der er krav om, at emballagen skal kunne skilles ad. Det gør det nemlig muligt at affaldssortere og muligt at genanvende de enkelte dele.
  • Der er krav til mængden af emballage, så man undgår at transportere unødigt store mængder emballage rundt.
Udskift lidt efter lidt

Er dit badeværelsesskab fyldt med ikke-svanemærkede produkter, som indtil videre har fungeret fint for dig at bruge, kommer du næppe til at smide dem alle ud på én gang og erstatte dem med svanemærkede udgaver. Men har du et ønske om at begynde at passe bedre på dig selv og miljøet, kan du skifte dine produkter ud lidt efter lidt, og prøve dig frem mellem de mange forskellige svanemærkede plejeprodukter for at finde dine personlige favoritter.

Start fx med at få en sund, svanemærket grundpleje, hvor du prioriterer de produkter, du bruger hyppigt og meget af. En god svanemærket grundplejepakke til ansigtet kan fx indeholde en ansigtsrens og -scrub samt en god creme. Og så kan du senere supplere med fx øjencreme, skintonic og ansigtsmaske.