Forstå forskellen på fysiske og kemiske filtre i solcreme

Du ved sikkert godt, at det er en god idé at bruge solcreme, når du opholder dig i solen. Men ved du også, hvad forskellen er på fysiske og kemiske solfiltre? Det kan du læse mere om her.

Hånd med solcreme

Når solen begynder at få fat, stiger humøret gerne i takt med temperaturen. Men også koncentrationen af solens ultraviolette stråler stiger. Der er derfor al mulig grund til at væbne sig med solcreme.

Solcreme indeholder enten et fysisk filter, et kemisk filter eller en kombination af begge. Som udgangspunkt kan der både være fysiske og kemiske solfiltre i svanemærkede produkter. Begge typer filtre begrænser solens skadelige UV-stråling på huden – men der er forskel på hvordan:

Kemiske solfiltre

Kemiske solfiltre indeholder stoffer, der trænger ind i det øverste hudlag. Når UV-strålerne rammer huden, absorberer filteret UV-strålingen, så den ikke når ned i de nedre hudlag og forårsager skade. De kemiske solfiltre kan ikke ses på huden og virker derfor som en usynlig beskyttelse.

Nogle af de kemiske UV-filtre, der anvendes i solcremer i dag, er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Derfor stiller Svanemærket skrappe krav til de solfiltre, der må anvendes i svanemærkede produkter. Ingen filtre, der er på EU’s liste over stoffer, der er mistænkte for at være hormonforstyrrende eller klassificeret som allergifremkaldende, må anvendes i svanemærkede produkter.

Fysiske solfiltre

Fysiske filtre lægger sig som en tynd hinde oven på huden og beskytter ved at reflektere solens stråler. De fysiske filtre er dog ikke gennemsigtige – det betyder, at de danner et hvidt lag på huden, som du umiddelbart kan se, når du smører cremen på.

Alligevel er det ikke alle solcremer med fysiske filtre, der giver et synligt hvidt lag på huden. Det skyldes, at der er udviklet fysiske filtre på nanoform, hvormed man undgår den hvide hinde. Det mest anvendte fysiske filter er titandioxid – og her har EU’s Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed (SCCS) vurderet, at visse typer af titandioxid på nanoform er sikre at anvende, og de er derfor tilladte at anvende i svanemærkede solcremer. 

Læs også: Solråd og sommerglød

Lad Svanemærket tjekke indholdet for dig

Hvis du vil have en solcreme, der lever op til skrappe krav til både solfiltre og andre indholdsstoffer, og som også er et godt valg for miljøet, kan du gå efter Svanemærket. En svanemærket solcreme er nemlig kendetegnet ved, at den ikke indeholder:

  • Stoffer, som står på EU's liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Dermed heller UV-filtrene Benzophenone-3 og Ethylhexyl Methoxycinnamate, som ifølge nyere forskning skader koralrev.
  • Konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende.
  • Parfume – hvis der er tale om solprodukter til babyer og børn.

Husk: En hvilken som helst solcreme er bedre end ingen solcreme, og brug rigeligt af den – hellere en gang for meget end for lidt.

Læs mere: Beskyt dit barn i solen