Guide: Forkæl dig selv med hjemmespa

Som mor eller far kender du sikkert godt trangen til at forkæle dine børn. Måske kender du også tendensen til at skubbe forkælelse af dig selv til side, fordi der er så meget andet, der synes mere vigtigt for at få hverdagen til at hænge sammen. Men du er faktisk det vigtigste i dit barns liv. Derfor skal du også huske at forkæle dig selv. Her får du en guide til, hvordan du kan forkæle dig selv med en hjemmespa.

Håndklæder og plejeprodukter

I de fleste børnefamilier er hverdagen travl og til tider stressende. Og det kan være svært at få klemt selvpleje og velvære ind mellem madpakker, møder og myldretid. Det vigtigste udgangspunkt for velvære er din søvn, din kost og din krop: sørg for at få nok søvn, sund og varieret kost, frisk luft samt rigelig motion.

Læs også: 10 gode råd til at passe på dig selv

Hvis du vil give den et ekstra nøk op på velvære-skalaen og virkelig forkæle dig selv, kan du lave en hyggelig hjemmespa. Hjemmespa er et billigere alternativ til at tage på et spaophold, og samtidig er det ikke lige så tidskrævende. Lyder det fristende? Så følg de 5 trin til en hjemmespa:

Fem trin til din hjemmespa

1. Sæt kryds i kalenderen og lav en plan

Når du booker tid til dig selv – hos dig selv – skal du sørge for, at du har plads og ro til selvforkælelse. Du kan måske finde en dag, hvor din partner og børnene ikke er hjemme – eller måske kan du sende dem afsted på legeplads eller café. Du kan også afsætte en time på et tidspunkt, hvor du ved, at børnene er puttet, og din partner er travlt optaget af sin yndlingsserie. Det vigtigste er bare, at du ikke bliver forstyrret, så du kan få slappet helt af.

Hvad vil du fokusere på, hvad har du tid til, og hvad har du allermest brug for? Hvis tiden er begrænset, kan du vælge at fokusere på en enkelt del af kroppen. Måske er det de ømme fødder, der trænger mest, eller måske dit ansigt og hår. Uanset hvad, er det en god idé at lægge en plan for, hvad din spa-dag skal indeholde, så du får mest muligt ud af den – og så du har de ting inden for rækkevidde, som du skal bruge.

Lavendelkvist hjemmespa

2. Skab den rette stemning

Sørg for fred og ro. Sluk din mobiltelefon, og glem alt om ubesvarede e-mails og røde notifikationsikoner. Lad dit valg af rum afhænge af, hvilken behandling du har planlagt, og hvad der kan lade sig gøre i forhold til resten af familien. Selvom badeværelset måske er mest praktisk, kan det være rart at sidde i en blød sofa eller en god stol, hvis du eksempelvis skal sidde længe med fødderne i et fodbad. 

Overvej LED-lys i hjørner og kroge frem for skarpt ovenlys, så du får skabt en intim belysning og stemning. LED-lys er samtidig et godt alternativ til levende lys, som påvirker indeklimaet. Hvis du alligevel foretrækker stearinlys, så brug svanemærkede stearinlys. De er primært fremstillet af fornybare råvarer og sparer derfor CO2. En anden fordel er, at der er skrappe grænser for, hvor meget sod svanemærkede lys må afgive, ligesom der er forbud mod en række skadelige stoffer. 

For at fuldende spa-stemningen kan du sætte noget afslappende musik på. Der findes mange gode spillelister på diverse online streamingtjenester, som indeholder musik til rolige stunder. Når musikken spiller, og inden du går rigtigt i gang, så start med at lukke øjnene og trække vejret dybt. På den måde kommer du lettere ind i en afslappet stemning, så du kan nyde din spa-stund til fulde.

3. Multitask – på den afslappede måde

Mens du sidder og venter på, at dine fødder bliver bløde og lækre i det lune vand, eller at hårkuren skal trænge godt ind i hårrødderne, kan du kombinere din spa-stund med en god bog eller en spændende podcast. Du kan også finde strikketøjet frem. Brug tiden på noget, der får dig til at slappe helt af, og som du måske ikke har så meget tid til ellers.

Supplér forkælelsesfølelsen med en hjemmelavet smoothie, et par friske grøntsagsstænger, udskårne frugtstykker eller forfriskende isvand – eventuelt med citron, lime, ingefær eller agurk i. Lækre, sunde sager, der nærer både krop og sjæl. 

Vandglas hjemmespa

4. Vælg svanemærkede produkter

Nu har du styr på planen og stemningen – så skal du have styr på produkterne. Det er en god idé at have dine yndlingsprodukter lagt klar inden for rækkevidde, så du ikke pludselig skal hive fødderne op af vandet for at rejse dig eller holde pause midt i en spændende podcast.  

Og så er det en god idé at være opmærksom på, hvad dine plejeprodukter indeholder. Ved at vælge med omhu, kan du nemlig fortynde den cocktail af kemi, som du bliver udsat for. For jo tættere skadelige kemikalier er på dig, jo mere påvirker de dig. 

Den enkle løsning er at vælge svanemærkede plejeprodukter, da de lever op til skrappe kemikaliekrav. Så undgår du at skulle nærlæse indholdsdeklarationer, og samtidig har produkterne været gennem en grundig kontrol, så du kan være tryg ved dit valg. 

Med mere end 2.400 svanemærkede plejeprodukter på markedet, kan du finde Svanemærket på næsten alle former for plejeprodukter og i alle prisklasser. 

Læs også: Guide til en god grundpleje

5. Book en ny tid hos dig selv

Når du er færdig, og før du løber tilbage til din travle hverdag, så stop op og tak dig selv. Og måske du endda kan booke en ny tid i nær fremtid, så du giver dig selv et løfte om at passe på dig selv igen snart.

Rigtig god fornøjelse!