Hvad er naturlig og økologisk pleje?

At finde de rigtige plejeprodukter kan være vanskeligt. Særligt, hvis du ikke bare går op i dit udseende, men også i din sundhed og miljøet. Her vælger nogle at gå efter produkter, der er ”naturlige” eller ”økologiske”. Men hvad betyder det egentlig, når et produkt bliver markedsført som naturligt eller økologisk? Det får du en kort forklaring på her.

Krukker med natur cremer
Naturlige plejeprodukter

Nogle plejeprodukter bliver markedsført som naturlige. Det kan let give det indtryk, at produkterne er mindre skadelige for sundheden, eller at fremstillingen af dem belaster miljøet mindre end andre produkter.

Som udgangspunkt er produkter med naturlige ingredienser dog ikke mindre skadelige end dem med syntetiske ingredienser. Fx er ekstrakter fra visse planter og blomster blandt de mest allergifremkaldende ingredienser, vi kender. Så hvis du vil undgå allergi, er det ikke altid godt at vælge naturlige plejeprodukter. Du kan heller ikke være sikker på, at de naturlige plejeprodukter ikke indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. 

Derudover tager de naturlige plejeprodukter heller ikke nødvendigvis højde for, om ingredienserne er mere eller mindre miljøskadelige, når de fx ledes ud i afløbet, eller for hvor meget emballagen belaster miljøet. 

Læs også: Bedre kemi i hverdagen

Økologiske plejeprodukter

Med plejeprodukter, der bliver markedsført som økologiske, er det vigtigt at være opmærksom på, hvad det præcist er i produktet, der er økologisk. Der er nemlig ingen lovgivning for økologisk kosmetik, ligesom der er for økologiske fødevarer. 

Du kan enten se efter en mærkningsordning eller tjekke indholdsdeklarationen, hvor de økologiske ingredienser ofte er markeret med en stjerne. Når noget er markeret som økologisk på et plejeprodukt, henviser det til den dyrkningsmetode, der er brugt til at fremstille den økologiske ingrediens. 

Plejeprodukter, der markedsføres som økologiske, er derfor ikke nødvendigvis et bedre valg for sundheden. 

Læs også: Guide til en god grundpleje