5 tips til madpakkens indpakning

Madpakken er for mange skolebørn et af dagens store højdepunkter. Den rummer nemlig energi til resten af dagen. Og måske rummer den også en lille kærlig hilsen i form af et brev eller en yndlingsmad. Her får du 5 tips til, hvordan der også kan ligge en kærlig hilsen i dit valg – og fravalg – af indpakning til maden.

Sandwich i svanemærket madpapir
1. Undgå stanniol

Det er som udgangspunkt en god idé at undgå stanniol. Stanniol kan afgive aluminium, når det er i kontakt med sure madvarer som for eksempel citron og appelsiner, men også salt kan opløse stanniol. Hvis aluminium bliver opløst af syre eller salt, risikerer du, at det vandrer over i din mad. Og for meget aluminium kan skade kroppen. 

Samtidig er det et dårligt valg for klimaet, fordi det kræver meget energi at producere. Beregninger har vist, at madpakker pakket ind i stanniol udleder 30 gange så meget CO2 som én, der er pakket ind i madpapir.

Læs også: Inspiration til en sund frokost

2. Vælg svanemærket madpapir

Vælger du madpapir til madpakken, er det en god idé at gå efter Svanemærket. Svanemærket mad- og bagepapir er fremstillet af lovligt træ, sporbart træ, og en del af træet kommer fra certificeret skovbrug. Samtidig er papiret fremstillet energieffektivt og med minimeret udslip til vand og luft. Og det lever op til skrappe kemikaliekrav. Derudover er der krav om, at svanemærket bagepapir skal kunne anvendes flere gange.

Læs også: Sådan får du et grønnere køkken

3. Brug plastfilm

Er du på udkig efter noget at pakke maden ind i, som kan lukke sammen om maden på samme måde som stanniol kan? Så kan du vælge at bruge plastfilm. Tidligere kunne plastfilmen være lavet af PVC med problematiske ftalater i, men i dag er den typisk lavet af stoffet polyethylene, som er uproblematisk.

4. Læg maden i opbevaringsbøtter

Du kan også overveje at bruge små opbevaringsbøtter i madpakken. De kan bruges igen og igen. Og så er det også en god løsning for dit barn. Når du lægger pålæg i en bøtte for sig selv, ligger det nemlig ikke og gør brødet blødt i løbet af dagen. Desuden er bøtterne gode til madvarer, der kan være irriterende at pakke ind, såsom bær og nødder. Endelig er der den fordel, at det ofte er hurtigere for børn at åbne en lille bøtte frem for at fumle med en masse indpakninger, hvilket øger chancen for, at dit barn når at spise sig mæt i spisepausen.

5. Se efter glas og gaffel-symbolet

Vælg altid madkasser og opbevaringsbøtter, som er beregnet til at komme i kontakt med mad. Det er typisk angivet med et lille symbol med et glas og en gaffel.

Læs også: Bedre kemi i hverdagen