Hvad er EU-Blomsten?

Mere end 4 ud af 10 danskere kender EU-Blomsten. Måske har du også lagt mærke til mærket på fx rengøringsprodukter, vaskepulver eller maling. Men måske er du ikke helt sikker på, hvad mærket står for, og hvorfor det er en god idé at bruge som pejlemærke i hverdagen? Så læs med her.

EU-Blomsten Danmarks og Europas officielle miljømærke

Næsten 3 ud af 4 danskere er optagede af, hvad de selv kan gøre for at passe på miljøet. Måske er du en af dem? En af de ting, du kan gøre, er at gå efter EU-Blomsten. Mærket gør det nemlig enkelt for dig at vælge blandt de miljømæssigt bedste produkter og serviceydelser.

EU-Blomsten ser på hele produktets rejse

Målet med EU-Blomsten er at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug. Derfor ser miljømærket på hele produktets livscyklus, når det fastsætter de krav, som certificerede produkter skal leve op til. Det vil kort fortalt sige, at man ser på hele produktets rejse og de miljøproblemer, der opstår undervejs – til gavn for mennesker, miljø og for jordens ressourcer. Netop det med at se på hele produktets liv er med til at adskille EU-Blomsten fra de fleste andre mærkningsordninger, der ofte ser på en enkelt fase i produktets liv. Fx ved at stille krav til, at råvarerne er dyrket på en bestemt måde. 

Læs også: Hele produktets rejse er vigtig

EU-Blomsten gør det nemt at passe på miljøet

EU-Blomsten stiller skrappe miljøkrav og skrappe kemikaliekrav. På den måde gør mærket det nemt for dig at skåne natur og miljø og mindske din udsættelse for skadelige kemikalier, når du vælger varer. Det betyder nemlig, at du kan nøjes med at se efter logoet med EU-Blomsten frem for fx at skulle læse indholdsdeklarationer. Samtidig har produkterne været gennem en grundig kontrol, så du kan være tryg, når du vælger. 

Læs også: Hvilke krav stiller EU-Blomsten? 

EU-Blomsten er et officielt miljømærke

EU-Blomsten er det officielle europæiske miljømærke. At det er officielt betyder, at det har myndighedernes opbakning. EU-Blomsten blev etableret af EU-Kommissionen i 1992, og i Danmark bakker Miljøministeriet op om mærket. EU-Blomsten og Svanemærket er de to eneste officielle miljømærker i Danmark – ligesom det røde Ø er det officielle danske mærke til fødevarer.

Læs også: Hvad er Svanemærket?

Du kan være med til at gøre en forskel

Måske tænker du, at det ikke gør den store forskel for miljøet, om du vælger produkter, der er certificeret med EU-Blomsten. Men netop de små valg er vigtige, fordi vi hver dag træffer så mange af dem. Følgende kendetegner EU-Blomsten: 

Bedre for miljøet, bedre for dig.

  • Reduceret miljøpåvirkning
  • Reducerer affald og skadelige stoffer
  • Produkter med EU-Blomsten er lige så effektive som konventionelle produkter
  • Belønner ansvarlige virksomheder