Clover - Vi begyndte at tænke i genanvendelse af kommercielle grunde

Clover er en virksomhed på forkant med udviklingen. Med sin produktion og indsamling af svanemærkede tonerkassetter har Clover i flere år leveret produkter, som er en del af den cirkulære økonomi. Og Clover er i dag blandt Europas største producenter af genfremstillede tonerkassetter.

En person ligger en tonerkassette i en printer
God forretning at spare på ressourcerne

Det er mange år siden, at tonerproducenten Clover gjorde op med den lineære form, hvor man producerer en vare og sælger den til forbrugere og virksomheder, som smider varen ud, når den er brugt. Og hvor resultatet er overforbrug af ressourcer og øgede affaldsmængder, som gemmer på ressourcer, der ville kunne anvendes til nye produkter. For Clover gemte sig nemlig en god forretning i at spare på jordens ressourcer: 

”Da vores firma begyndte at se på indsamling og genanvendelse for 20 år siden, var det egentlig af kommercielle grunde: Fordi vi kunne se en forretningsidé i at indsamle de her materialer, genfremstille dem og skabe et holdbart og billigere alternativ til originalt fremstillede produkter (OEM-produkter)”, fortæller Mark Perry, der er Managing Director hos Clover, der producerer tonerkassetter. 

Fra brug og smid væk til cirkulær tænkning

Clover er gået helhjertet til opgaven med at omstille virksomheden efter cirkulære principper. 

”Clover stiler efter at genanvende og give alt det materiale fra virksomhedens processer, der ellers ville være blevet til affald, et nyt liv”, forklarer Mark Perry.

Første del af Clovers løsning består i virksomhedens indsamlingsordning, der alene i Europa hvert år indsamler 5,7 mio. kg brugte tonerkassetter. 

Brugte tonerkassetter består typisk af ca. 10 procent tonerfarve, 41 procent metal og 49 procent plastik. 46 procent af kassetterne er i så god stand, at de kan indgå direkte i produktionen af nye kassetter. Det svarer til 2,6 mio. kg. 

”De kassetter, der ikke umiddelbart kan bruges, bliver skilt ad og kommer igennem en genindvindingsproces, hvor vi indsamler alle de dele, der stadig kan bruges. På den måde får vi indsamlet yderligere 1,3 mio. kg dele, der kan bruges i produktionen af nye kassetter”, siger Mark Perry.

De sidste 32 procent af resterende materialer videresælges som plastik, aluminium og farve, der bruges i industrien til eksempelvis møbelproduktion, metalindustri og til at farve tøj. 

Et miljømærke med troværdighed langt udenfor Norden

Clovers tilgang har klare gevinster. Genanvendelsen af materialer betyder ifølge Clover, at de bruger 79 procent færre materialer til at fremstille tonerkassetter, og at de har reduceret energiforbruget med 48 procent. 

Ud over at satse på at opbygge en forretning bygget på indsamling og genanvendelse, har Clover også stilet målrettet efter at leve op til anerkendte certificeringer – og det gælder ikke mindst Svanemærket:

”Vi kunne se, at det nordiske Svanemærke havde en stærk troværdighed og var bredt anerkendt – også udenfor Norden”, fortæller Mark Perry. 

Og netop i forhold til at opnå Svanemærket var Clovers indsamlingsordning en afgørende forudsætning. Svanemærket stiller nemlig krav til genfremstilling, hvor man er afhængig af udtjente produkter som råvarer, og hvor man tilbyder kunderne gode muligheder for gratis returnering af tonerkassetterne. 

Men Svanemærket er ikke bare dokumentation for miljøindsatsen – det er også med til at styrke forretningen:  

”Vi har oplevet, at Svanemærket giver os en fordel i mange både offentlige og private udbud på kontorudstyr, for bæredygtighed står højt på dagsordenen”, siger Mark Perry.

Fakta

  • - Clover indsamler i Europa hvert år 5,7 mio. kg brugte tonerkassetter.
  • - Tæt på 3,9 mio. kg (68 procent) af de brugte kassetter kan genanvendes til nye kassetter – enten direkte eller som adskilte dele.
  • - De resterende materialer genanvendes som henholdsvis plastik, metal og toner-affald, der kan bruges i andre produktioner.
  • - Ved at fremstille nye tonerkassetter af brugte tonerkassetter har Clover reduceret deres materialeforbrug med 79 procent og energiforbruget med 48 procent.