OK - Det betaler sig

På få år har energiselskabet OK taget førertrøjen i Danmark, når det gælder svanemærkede bilvaskehaller. Ud over at reducere forbruget af rent drikkevand markant, udleder de svanemærkede bilvaskehaller også markant mindre olie og langt færre tungmetaller end traditionelle vaskehaller.

Case om svanemærkede bilvaskehaller fra OK Benzintank

På rette tid og sted

Når OK i dag med sine over 100 vaskehaller kan bryste sig af at være førende i verden på svanemærkede bilvaskehaller, så skyldes det i nogen grad timing. Modsat mange andre energiselskaber var OK i begyndelsen af det nye årtusinde nemlig ikke gået ind på markedet for bilvaskehaller.

Det betød, at da OK besluttede sig for at satse på bilvaskehaller, var eksempelvis teknologien til rensning af vand moden. Derfor besluttede OK sig i samarbejde med leverandøren Washtec for at satse på svanemærkede bilvaskehaller.

”Det kræver en indsats at blive svanemærket, men vi har en tro på, at det betaler sig – ikke kun på den grønne bundlinje, men også på den sorte. Fx tror vi på, at kommuner og offentlige myndigheder i stigende grad vil begynde at stille krav om at bruge svanemærkede bilvaskehaller ved udbud”, siger Gert Johansen, konceptudviklingschef hos OK.

Mindre vandforbrug

Som kunde i en svanemærket vaskehal mærker man ingen forskel i forhold til en traditionel vaskehal. ”Vi går ikke på kompromis med vaskeresultat, og vi bruger de bedste børster og maskiner. Vi ved fra vores kunder, at det færdige resultat ligger på et højt niveau”, siger Gert Johansen, der er konceptudviklingschef hos OK.

En stor del af hemmeligheden ligger i vaskehallernes biorensningsanlæg, der sørger for at genbruge og rense en stor del af det vand, der kræves for at gøre bilen helt ren. Det betyder, at OK’s vaskehaller bruger mindre end en tredjedel af det rene drikkevand, som en traditionel bilvask bruger. Disse bruger typisk omkring 150 liter vand pr. vask.

”I Danmark tager vi nok vores rene drikkevand for givet, men i andre dele af verden er det en knap ressource, og vi tror på, at vi skal gøre en indsats for at værne om det herhjemme”, siger Gert Johansen.

Reduceret udledning af olie og tungmetaller

Renseanlægget sørger også for at reducere udledningen af olie og uønskede metaller som nikkel, bly, kobber og zink dramatisk. Samtidig lever også bilplejemidlerne, som bruges i de svanemærkede vaskehaller, op til strenge krav, der blandt andet betyder, at de hverken må indeholde nanopartikler eller fluorstoffer.

Selv om de svanemærkede bilvaskehaller er bedre for miljøet, er de ikke dyrere for kunderne: ”Vi er ikke dyrere end konkurrenterne, og selve investeringen i vaskehallen har typisk tjent sig hjem på fire år”, siger Gert Johansen.

Fakta
  • OK’s svanemærkede bilvaskehaller bruger under en tredjedel af det rene drikkevand, som traditionelle bilvaskehaller gør.
  • Udleder op mod 80 procent mindre zink end traditionelle vaskehaller og over 85 procent mindre cadmium og kobber.
  • Investeringen i vaskehallen har typisk tjent sig hjem på 4 år.