RG2 – Svanemærket giver en god forretning

For RG2 var der flere fordele ved at være totalentreprenør på de første svanemærkede lejeboliger i Danmark. Det var nemlig en god forretning, for når man er på forkant og godt forberedt, så sparer man penge. Det var samtidig godt for forretningen, idet opgaven førte til henvendelser fra både potentielle kunder og samarbejdspartnere. Læs interviewet med Jan Hedin, indehaver i RG2.

Fremtidens byggeri er svanemærket
Hvorfor faldt valget på Svanemærket?

”Da vi først havde grunden, myndighedsgodkendelser og lokalplan på plads, begyndte vi sammen med arkitekten at tegne på huset. Vi havde faktisk kvadratmeter, antal etager etc. på plads, da vi kontaktede PKA. Der er en enorm udvikling i Hillerød bl.a. med et supersygehus på vej, og vi tænkte, at de kunne være interesseret”.

Hvordan var forløbet forskelligt fra et konventionelt byggeprojekt?

”Med Svanemærket er det fx væsentligt med håndtering af affald i byggeprocessen, der er fokus på at minimere byggeaffald – og det er absolut en økonomisk besparelse. Og så er der fugtproblematikken – der er store krav til hvordan man sikrer, at der ikke bliver indbygget fugt. Vi valgte at have et firma, som professionelt arbejder med fugtproblematik, med fra dag 1 i processen. Som projektchef er fugt ellers altid en stressfaktor. Samarbejdet med dem var ikke fordyrende for projektet som helhed. 
Byggeteknisk var det godt at arbejde med Svanens krav, og huset blev bygget på 12 måneder fordi alt blev håndteret systematisk, og der ikke var overraskelser undervejs”.

Hvilke fordele var der?

”Vores underleverandører har generelt været positive. Først blev de lidt stille i telefonen, men når man så forklarede og fortalte mere, blev de glade for Svanens måde at tænke byggeri. Vores underleverandører er også glade, fordi de nu er klar til at gå med på nye svanemærkede byggeprojekter”.


Hvordan var samarbejdet med Miljømærkning Danmark?

”Jeg har kun rosende ord. Totalt professionelt. Det har det været fra dag 1. Der har altid været en god, saglig argumentation for ting, når vi har været på hælene, og hver gang vi sendte noget, fik vi hurtigt en tilbagemelding. Vores sparring med Miljømærkning Danmark har været guld værd. Vi har haft en medarbejder ansat kun til at styre vores håndtering af svanemærkningens krav, og det har været godt.

Ved åbent hus arrangementet for potentielle beboere var en medarbejder fra Miljømærkning Danmark med. Det gav os erfaring med at forklare om svanemærket byggeri ”i øjenhøjde”. Folk kan have svært ved at forstå for mange og for tekniske budskaber, men de kan lide de værdier, Svanemærket står for og den tryghed det giver”.

Hvad betyder Svanemærket i forhold til salg af projektet og markedsføring over for beboere?

”Jeg har oplevet, at vi pga. dette svanemærkede byggeri har fået henvendelser fra potentielle kunder og samarbejdspartnere. Det er positivt for vores forretning. 
En anden aktør ud over os laver store svanemærkede byggerier, men dette er de første lejeboliger. Der kan være parter, som har ”aktier” i andre mærkningsordninger for byggeri – men Svanemærket er en uafhængig mærkning. Det er en kvalitet i sig selv”.

Hvad med økonomien?

”Hvis man siger til folk, at huset skal være svanemærket – så tror de, at der kommer 15% oveni på prisen. Der er nogle omkostninger, men det bliver en gevinst i sidste ende. Selvfølgelig synes jeg, at det burde være gratis at få mærkningen, men sådan er det jo bare. 

Med Svanemærket er der et styringssystem med runderingskontrol ugentligt. Et forkert materialevalg kan være uoverskueligt, men det undgår man. Når jeg ser på fordelene, er gebyrerne til Svanemærket ikke en omkostning i sidste ende. Man burde kun bygge svanemærkede byggerier, men mange har berøringsangst. Når Svanemærkets regler er implementeret, så er det bare sådan vi gør. Når du er på forkant og godt forberedt, så sparer du penge. Når noget skal ind på pladsen – fx gulve, som ikke må blive fugtige – så er man på forkant med leverancerne og alt glider. Der er økonomi i det. Planlægning og optimering af logistikken lønner sig”.

Hvordan ser du fremtiden for svanemærket byggeri? 

”Jeg er sikker på, at der kommer meget mere svanemærket byggeri, nærmest sådan at det bliver helt standard, at man bygger svanemærket”.