Hvad er et svanemærket spise- eller konferencested?

Svanemærkede kantiner, restauranter, storkøkkener og caféer er blandt de miljømæssigt bedste inden for deres branche. De arbejder struktureret med at reducere deres forbrug af ressourcer og optimere deres drift.

Hvad kendetegner svanemærkede spisesteder, restauranter og konferencesteder

Svanemærkede kantiner, restauranter, storkøkkener, caféer og dagskonferencesteder opfylder strenge miljøkrav ved at tage et helhedsgreb om miljøarbejdet knyttet til energi, vand, mad, affald, kemikalier og indkøb.

Kendetegn ved et svanemærket spisested:

Et svanemærket spisested reducerer miljø- og klimabelastningen i hele spisestedets livscyklus ved at:

  • Gennemføre tiltag, som fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning – fx ved at reducere kødforbruget og bruge lokalt producerede råvarer.
  • Servere minimum en vegetarisk ret til både frokost og middag.
  • Servere en høj andel økologisk mad og drikke.
  • Udelukke truede arter af fisk og skaldyr, palmeolie til friture, genmodificerede fødevarer samt flaskevand til bordservering.
  • Arbejde aktivt med at forebygge madspild.
  • Kildesortere effektivt for at sikre mulighed for genanvendelse af materialer og udnyttelse af ressourcer.
  • Udelukke engangsartikler i den daglige servering og udelukke plastfilm, der indeholder PVC/PVDC, til emballage til mad og drikke.
  • Kun bruge engangsartikler til take away og catering, som opfylder strenge miljøkrav.
  • Begrænse brugen af energi og udslippet af CO2.
  • Begrænse vandforbruget.
  • Begrænse uønskede kemikalier ved at bruge miljømærkede produkter til den daglige rengøring, opvask og tekstilvask.
  • Bruge en række miljømærkede produkter og serviceydelser til den øvrige drift.
  • Oplære medarbejdere, så alle bliver engageret i miljøarbejdet.

Overvejer I at certificere jeres spise- eller dagskonferencested med Svanemærket?

Kom godt i gang med certificeringen. Få overblik over kravene i kriteriedokumentet her eller kontakt os her.