Hvad er svanemærkede tekstiler?

Svanemærkede tekstiler, fx tøj, arbejdsbeklædning, boligtekstiler og metervare, har reduceret miljølastning i hele tekstilets livscyklus – bl.a. gennem skrappe krav til fibre og kemikalier. Samtidig skal FN’s konventioner for arbejdstagerrettigheder (ILO) være overholdt i tekstilproduktionen.

Hvad er svanemærkede tekstiler?

Svanemærkets krav til tekstiler er med til at fremme cirkulær økonomi, begrænse klimabelastningen og spare på ressourcerne: Tekstilerne skal kunne anvendes i lang tid, og kvaliteten er derfor testet og dokumenteret.

Både genanvendte fibre og genbrugt tekstil kan anvendes i det svanemærkede produkt, hvis det efterlever krav til tidligere anvendte kemikalier. En lang række af Svanemærkets krav støtter samtidig op om, at tekstilet kan indgå i nye kredsløb efter brug, og selve tekstilproduktionen skal være energieffektiv.

Kendetegn ved svanemærkede tekstiler:

  • Er fremstillet af fibre, der er enten økologiske, recirkulerede eller baserede på fornybare råvarer, der efterlever specifikke miljøkrav.
  • Lever op til skrappe miljø- og sundhedskrav til kemikalier, som bruges i tekstilproduktionen. Det sikrer renere spildevand - og gavner både de mennesker der producerer tekstilerne, og dem der skal anvende dem.
  • Lever op til skrappe krav til stoffer, der er klassificeret som kræftfremkaldende, kan skade arveanlæg eller skade vores reproduktionsevne. Hormonforstyrrende og mistænkt hormonforstyrrende stoffer på aktuelle lister fra EU og nationale myndigheder er udelukket. Derudover er også flammehæmmere, fluorstoffer og antibakterielle tilsætninger inkl. nanopartikler udelukket. 
  • Er produceret vand- og energieffektivt, hvilket sparer vand og reducerer CO2-udslippet.
  • Er kvalitetstestet for at give mulighed for lang levetid.
  • Indeholder kun metaldele – fx lynlåse og knapper – der lever op til skrappe krav til tungmetaller.
  • Indeholder kun plastdele uden ftalater.
  • Er produceret under ordentlige arbejdsforhold, hvor FN’s konventioner for arbejdstagerrettigheder (ILO) er overholdt.
  • Må ikke brændes eller sendes til deponi, hvis de ikke bliver solgt. Herved motiveres til at undgå overproduktion.

Overvejer I at svanemærke jeres tekstiler?

Læs her hvordan I kommer godt i gang, og hvad der kan certificeres. I kan også downloade og få overblik over kriterierne til svanemærkede tekstiler

Læs mere  Kom godt i gang med svanemærket byggeri  Grøn knap med hvid tekst - Kontakt Svanemærket