Interview: 3 hurtige om Svanemærket til Bonava Danmark A/S

Når det kommer til erfaring med svanemærket byggeri, har Bonava førertrøjen på. De var først med svanemærket lejlighedsbyggeri i 2012, og i juni 2020 har Bonava mere end 800 svanemærkede rækkehuse og lejligheder, som er enten afleveret til køberne eller i bygge- eller planlægningsfasen. Her fortæller Kristina Olsen, adm. direktør i Bonava Danmark, bl.a. om firmaets nye undersøgelse, som viser, at byggerier med bæredygtige tiltag i dag ligger blandt de væsentligste faktorer, når kunder ser efter ny bolig.

Kristina Olsen fra Bonava

Interview med Kristina Olsen, adm. direktør hos Bonava Danmark

1. Hvorfor har I valgt at svanemærke jeres byggerier? 

Bonava er pioner indenfor svanemærkning af boligbyggeri og var den første boligudvikler, der tilbage i 2012 lancerede svanemærket lejlighedsbyggeri. Pr. juni 2020 har vi mere end 800 svanemærkede rækkehuse og lejligheder, som er afleveret til køberne, i bygge- eller planlægningsfasen. 

Bæredygtig udvikling har altid været et væsentligt element i Bonavas strategi. I 2019 publicerede vi en selvstændig rapport om vores indsats på området. Her kan man bl.a. læse om vores opbakning til Science Based Targets, hvor vi som den første boligudvikler i Nordeuropa har fået godkendt vores mål om senest i 2030 at halvere drivhusgasudledningen for hver bolig, vi bygger. Svanemærket bidrager til, at vi når dette mål. 

2. Hvad er jeres udbytte ved at have certificerede byggerier – hvilke fordele har I opnået? 

Vi har identificeret tre helt overordnede forretningsmæssige fordele ved at arbejde fokuseret med bæredygtige tiltag, herunder Svanemærket. Den første er evnen til at tiltrække og fastholde talent og engagerede medarbejdere. Vi ønsker at have de dygtigste medarbejdere i branchen og mærker, at flere og flere kandidater har omtanke for miljøet med i overvejelserne, når de vælger arbejdsplads. 

Den anden er en øget relevans over for omverdenen. Som boligudvikler har vi tæt kontakt med mange kommuner og andre offentlige myndigheder. Vi oplever, at vi bliver opfattet som en mere relevant samtalepartner for offentlige myndigheder, når vi kan dokumentere, at vi tager et samfundsmæssigt ansvar. Samtidig viser en ny undersøgelse af, hvad der betyder mest for vores kunder, at byggerier med bæredygtige tiltag i dag ligger blandt de væsentligste faktorer, når kunder ser efter ny bolig. Der er klart sket en bevægelse. De første svanemærkede boliger var mere nice to have end need to have. Nu er der nogen, der køber hos os – alene fordi vi bygger svanemærket. 

Den sidste faktor er de vilkår, vi kan finansiere vores forretning på. Vi får helt enkelt bedre finansiering, når vi arbejder struktureret med bæredygtige tiltag. 

3. Hvordan ser du fremtiden for svanemærket byggeri? 

Jeg tror, at miljøcertificering af boliger i fremtiden bliver en hygiejnefaktor for de institutionelle boliginvestorer. De har for længst forstået, at bæredygtige tiltag er et konkurrenceparameter og en god forretning, og derfor tror jeg, at de fleste investorprojekter om 3-5 år vil være svanemærkede eller have en af de andre miljøcertificeringer.

Bonavas svanemærkede byggerier: 
  • Krøyers Plads på Christianshavn i København
  • Strandhusene, Byhusene og Strandtorvet i Havnevigen på Islands Brygge
  • Toppen i Roskilde
  • Vedbæk Park
  • Drabæk Huse i Blovstrød 
  • Trikotageparken på Østerbro 
  • Filmhusene og Hangarhusene på Flyvestation Værløse
Overvejer I at svanemærke jeres næste byggeri?

Læs mere om, hvad der kendetegner svanemærket byggeri, få gode råd til, hvordan I kommer i gang med svanemærket byggeri eller kontakt os direkte. I kan desuden læse flere cases om svanemærkede byggerier her.

Læs mere  Kom godt i gang med svanemærket byggeri  Grøn knap med hvid tekst - Kontakt Svanemærket