Dit valg i dag betyder alverden i morgen

I oktober kører efterårets store kampagne for Danmarks officielle miljømærker, Svanemærket og EU-Blomsten. Målet er at få flere danskere til at se efter miljømærkerne, når de handler og løfte kendskabet til det store udvalg af miljømærkede produkter.
I tre korte kampagnefilm kan du se, hvordan Svanemærket og EU-Blomsten gør det enkelt for dig at træffe gode miljøvalg.

Hverdagen er fuld af små valg, der tilsammen handler om noget stort. Se filmen – og hør et råd, der er til at få øje på.


Skån natur og miljø. Naturen er en del af os. Og vi er en del af den. Men hvordan kan vi passe på den? Se filmen – og hør et råd, der er til at få øje på.

Pas på dig selv og dine nærmeste. God kemi er mere end en relation mellem dig og mig og os. Det er også et spørgsmål om trygge valg i hverdagen. Se filmen og hør et råd, der er til at få øje på.

Find gode tilbud på miljømærkede varer, der hvor du handler
Følgende detailkæder støtter kampagnen med gode tilbud på miljømærkede varer:

Efteraarskampagne_detaillogo_samletHvorfor bo sammen med Svanemærket og EU-Blomsten?
Nedenfor kan du læse mere om, hvorfor det er en god idé at bo sammen med Svanemærket og
EU-Blomsten. Du finder desuden vej til tusindvis af miljømærkede produkter.

Skån natur og miljø – og bo bedre

med Svanemærket og EU-Blomsten

Roter din enhed

Gå på opdagelse i vores produktrum

Stue
Køkken
Bad
  • Stue
  • Køkken
  • Bad

Avis

Aviser kan give stof til eftertanke.

Aviser og magasiner med Svanen eller EU-Blomsten
 er trykt på papir, der er fremstillet energieffektivt, og som lever op til skrappe kemikaliekrav. Papiret er lavet af lovligt, sporbart træ - og en andel certificeret træ og/eller genbrugspapir. På trykkeriet er der skrappe krav til tryksværte og andre kemikalier.

Se liste med produkter

Terrassedør

Har du svært ved at finde en terrassedør, der lukker sommeren ind, holder vinteren ude og varmeregningen nede?

Svanemærkede terrassedøre er et godt klimavalg, fordi de har et lavt varmetab. Det er godt for både indeklima og varmeregning. Samtidig sørger ruden for udsigt og lysindfald.

Der findes pt. ingen leverandører på det danske marked.

Brændeovn

Brændeovne spreder ikke kun hygge og varme. De er også den største udleder af partikler i Danmark.

Svanemærkede brændeovne slipper kun få partikler ud i luften. De har samtidig en høj virkningsgrad på min. 75 % - og jo højere virkningsgrad, des bedre udnytter ovnen træet. Afbrænding af træ er CO2- neutralt.

Se liste med produkter

Gulv

Gulve skaber rum, men stoffer i gulvet kan påvirke vores indeklima.

Gulve med Svanen eller EU-Blomsten består af en stor del fornybare og/eller genanvendte materialer. Der er skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet. De er fremstillet energieffektivt – og skal være slidstærke og nemme at holde.

Se liste med produkter

Interiørmaling

Maling handler om at vælge kulør. Det er dog langt fra al maling, der har et grønt grundkoncept.

Maling med Svanen eller Blomsten har et minimalt indhold af opløsningsmidler og ingen tungmetaller eller blødgørere, der kan skade forplantningsevnen. Kvalitetskrav sikrer, at malingen rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig.

Se liste med produkter

Kontorstol

En kontorstol er sammensat af mange dele, der kan påvirke både miljø og sundhed.

Svanemærkede kontorstole består af materialer, som ikke er problematiske for sundhed og miljø. Bl.a. er ftalater, fluorstoffer og tungmetaller forbudt. Stolene skal samtidig være lette at genanvende.

Se liste med produkter

Barnestol

Børn udforsker verden, men ikke alle møbler er lige stabile eller gode at putte i munden.

Børnemøbler mærket med Svanen lever op til skrappe krav til miljø, sundhed, styrke, sikkerhed, stabilitet og kvalitet. Det betyder bl.a., at dit barn ikke bliver udsat for unødvendige stoffer – hverken ved indånding eller nærkontakt.

Se liste med produkter

Spisebord

Rundt om bordet fortælles mange historier. Hvad er bordets historie om rejsen til dit hjem?

S
vanemærkede træborde er lavet af lovligt træ. Det kan spores, hvor træet kommer fra, og en høj andel af træet er fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Der er skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet.

Se liste med produkter

Penne

Kuglepenne sætter spor – præcis som vi gør.

Svanemærkede kuglepenne indeholder ikke blæk, som er baseret på tungmetaller. De indeholder heller ikke parfume. Desuden har de et godt refill-system.

Se liste med produkter

Sofa

En sofa skal både være god at sidde i – og at være i.

Svanemærkede sofaer er uden skadelige kemikalier som ftalater, tungmetaller, bromerede flammehæmmere og fluorstoffer. Der er krav til sofaens primære materialer for at sikre bæredygtig brug af materialer, og metaldele kan fjernes fra den brugte sofa, så de kan genanvendes.

Se liste med produkter

Stearinlys

Stearinlys hygger, men kan frigive skadelige stoffer ved afbrænding og belaste klimaet.

Svanemærkede stearinlys er primært fremstillet af vegetabilske råvarer og sparer derfor CO2. Der er grænser for, hvor meget sod lyset må afgive, og forbud mod en række stoffer. Fx ftalater, tungmetaller, parfume og kræftfremkaldende opløsningsmidler.

Se liste med produkter

TV

TV’er kan ikke kun underholde i mange timer. De kan også bruge meget strøm.

TV’er med Svanen eller Blomsten har en sluk-knap, så de ikke hele tiden er på standby, og energiforbruget er lavt. Der er krav til skadelige stoffer i materialerne, bl.a. bromerede flammehæmmere. Og TV’erne er lette at skille ad, så materialerne kan genanvendes.

Se liste med produkter

Vinduer

Vinduer slipper lyset ind. Til gengæld kan de også slippe for meget kold luft ind og dermed øge varmeregningen.

Svanemærkede vinduer er et godt klimavalg, fordi de isolerer godt. Og så er de fremstillet med skrappe krav til de anvendte materialer og kemikalier.

Der findes pt. ingen leverandører på det danske marked.

Terrassedør

Har du svært ved at finde en terrassedør, der lukker sommeren ind, holder vinteren ude og varmeregningen nede?

Svanemærkede terrassedøre er et godt klimavalg, fordi de har et lavt varmetab. Det er godt for både indeklima og varmeregning. Samtidig sørger ruden for udsigt og lysindfald.

Der er pt. ingen leverandører på det danske marked.


Batterier

Mange af vores ting i hjemmet bruger batterier. Men der er stor forskel på, hvad de indeholder, og hvor længe de holder.

Svanemærkede batterier lever op til krav for indhold af tungmetaller som kviksølv, kadmium og bly. De holder desuden længe, så man sparer miljøet for produktion af nye.

Se liste med produkter

Bilvaskehaller

Det behøver hverken at være hårdt arbejde eller vandspild at vaske bil.

Svanemærkede bilvaskehaller er bedre for miljøet end bilvask derhjemme. De har et lavt vandforbrug – og vandet renses, genbruges og ledes ud i et kontrolleret afløb. Bilplejemidlerne lever op til skrappe krav og er bl.a. uden nanopartikler og skadelige fluorstoffer. 

Se liste med vaskehaller

Dagligvarebutikker

Vil du gerne være sikker på et stort udvalg af miljømærkede produkter, når du handler?

Svanemærkede butikker har et bredt udvalg af miljømærkede og økologiske produkter, så dine varer belaster miljøet så lidt som muligt. De drives energieffektivt og sorterer deres affald. Og så bruger de miljømærkede produkter til rengøring og drift.

Se liste med butikker

Græsslåmaskine

Man hører sjældent græsset gro – selv om det altid vokser hurtigere end ventet. Til gengæld kan man ofte høre plæneklipperen.

Svanemærkede plæneklippere må kun støje minimalt. De er energieffektive, og deres udslip af miljø- og sundhedsskadelige stoffer er minimeret. Desuden indeholder de ikke problematiske flammehæmmere og ftalater.

Se liste med produkter

Gulv

Gulve skaber rum, men skal også være gode for vores indeklima.

Svanemærkede gulve består af en stor del fornybare og/eller genanvendte materialer. Der er skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet. De er fremstillet energieffektivt – og skal være slidstærke og nemme at holde.

Se liste med produkter

Holdbart træ

Kan træ til terrassen, der ikke er trykimprægneret, modstå blæst, fugt og råd?

Svanemærket holdbart træ er gjort modstandsdygtigt uden brug af biocider og tungmetaller. Det er i stedet blevet varmebehandlet, så her er det trygt at lade små bare fødder gå rundt. Træet er både lovligt og sporbart – og min. 70 % er fra certificeret skovbrug.

Se liste med produkter

Håndopvaskemiddel

Opvaskemidler skal opløse fedt og madrester, men deres virkning kan i værste fald række langt ud over køkkenets grænser.

Opvaskemidler med Svanen eller Blomsten lever op til skrappe miljø- og sundhedskrav – og kvalitetskrav sikrer, at de vasker rent. De er fri for antibakterielle stoffer, som kan føre til antibiotikaresistens. 

Se liste med produkter

Håndsæbe

Håndsæbe skal hverken skade hud eller hav.

Håndsæbe med Svanen eller Blomsten lever op til skrappe miljøkrav og er fri for parabener.

Svanen har skrappere sundhedskrav og er også fri for stoffer på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, MI og andre konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende.

Se liste med produkter

Interiørmaling

Maling handler om at vælge kulør. Det er dog langt fra al maling, der har et grønt grundkoncept.

Maling med Svanen eller Blomsten indeholder ikke tungmetaller eller blødgørere, der kan skade forplantningsevnen. Der er skrappe krav til opløsningsmidler. Kvalitetskrav sikrer, at malingen rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig.

Se liste med produkter

Kaffefilter

Hvorfor ikke skænke produktionen af kaffefiltre en tanke, når du næste gang skænker kaffe?

Svanemærkede kaffefiltre er lavet af lovligt træ. Det kan desuden spores, hvor træet kommer fra, og en del af træet kommer fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Der er hverken tilsat skadelig lim eller kemikalier ved produktion af filtrene.

Se liste med produkter

Køkkenindretning

Køkkener er en stor investering, så det er godt at sikre sig, at design går hånd i hånd med godt indeklima og bæredygtighed. 

Svanemærket køkkenindretning
 er lavet af lovligt træ, der er sporbart. En høj andel af træet er fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Produktionen er energieffektiv, og skrappe kemikaliekrav gavner dit indeklima.

Se liste med produkter

Køkkenrulle

Køkkenrulle er nyttig i køkkenet, mens skovens træer er nyttige for klimaet.

Køkkenruller med Svanen eller Blomsten er fremstillet af lovligt, sporbart træ eller af recirkuleret papir. Hvis de er lavet af træ, skal en del komme fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Papiret er fremstillet energieffektivt og med skrappe krav til kemikalier.

Se liste med produkter

Kontorstol

En kontorstol er sammensat af mange dele, der kan påvirke både miljø og sundhed.

Svanemærkede kontorstole består af materialer, som ikke er problematiske for sundhed og miljø. Bl.a. er ftalater, fluorstoffer og tungmetaller forbudt. 

Se liste med produkter

Legetøj

Legetøj udvikler og udfordrer børn, men kan også indeholde stoffer, som kan påvirke dit barns sundhed og indeklimaet.

Svanemærket legetøj lever op til skrappe miljø- og sundhedskrav. Det er bl.a. fri for ftalater, stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, parfume og tungmetaller.

Se liste med produkter

Madpapir - bagepapir

I en madpakke er der risiko for, at fluorstoffer fra madpapiret ender i din mad og efterfølgende i din krop.

Svanemærket mad- og bagepapir er ikke tilsat fluorstoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og som er tungt nedbrydelige i naturen. Papiret er fremstillet energieffektivt og af lovligt træ, som kan spores.

Se liste med produkter

Maskinopvaskemiddel

Opvaskemaskiner bruger mindre vand og energi end opvask i hånden. Dit valg af vaskemiddel betyder dog også noget.

Maskinopvaskemidler med Svanen eller Blomsten er et godt klimavalg, fordi de kan vaske rent ved lave temperaturer. Skrappe miljø- og sundhedskrav sikrer bl.a., at vaskevandet ikke gør skade, når det sendes ud i afløbet.

Se liste med produkter

Spisebord

Rundt om bordet fortælles mange historier. Hvad er bordets historie om rejsen til dit hjem?

Svanemærkede træborde er lavet af lovligt træ. Det kan spores, hvor træet kommer fra, og en høj andel af træet er fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Der er skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet.

Se liste med produkter

Notesblok

Man kan fortælle mange historier på papir. Hvilken historie fortæller papiret ? 

Svanemærket papir er fremstillet energieffektivt og med minimal brug af skadelige stoffer. Papiret er lavet af lovligt, sporbart træ - og en andel certificeret træ og/eller genbrugspapir. På trykkeriet er der skrappe krav til tryksværte og andre kemikalier.


Se liste med produkter

Printer

Selv i en digital tid er det rart at kunne printe – især med mindre strøm og støj.

Svanemærkede printere er et godt klimavalg, fordi de er energieffektive. De er også et godt miljøvalg, da der er skrappe krav til brug af miljøskadelige stoffer. Samtidig er de støjsvage, tonerne skal kunne genbruges, og materialer skal kunne genanvendes.

Se liste med produkter

Servietter

Servietter pynter, men hvordan påvirker de skoven?

Svanemærkede servietter er fremstillet af lovligt, sporbart træ eller af recirkuleret papir. Hvis de er lavet af træ, skal en del komme fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Papiret er fremstillet energieffektivt og med skrappe krav til kemikalier.

Se liste med produkter

Stearinlys

Stearinlys hygger, men kan belaste klimaet og frigive skadelige stoffer.

Svanemærkede stearinlys er primært fremstillet af vegetabilske råvarer og sparer derfor CO2. Der er grænser for, hvor meget sod lyset må afgive, og forbud mod en række stoffer, fx ftalater, tungmetaller, parfume og kræftfremkaldende opløsningsmidler.

Se liste med produkter

Vægpanel

Kan man både gøre det selv og gøre godt?

Svanemærkede bygningsplader er et godt klimavalg pga. energieffektiv fremstilling. De består af en stor del fornybare eller genanvendte materialer. Hvis der indgår træ, skal en stor del bestå af genanvendt træ og/eller træ fra certificeret bæredygtig skov. Krav til kemikalier sikrer godt indeklima. 

Se liste med produkter

Vinduer

Vinduer slipper lyset ind. Til gengæld kan de også slippe for meget kold luft ind og dermed øge varmeregningen.

Svanemærkede vinduer er et godt klimavalg, fordi de isolerer godt. Og så er de fremstillet med skrappe krav til de anvendte materialer og kemikalier.

Der findes pt. ingen leverandører på det danske marked.

Badeværelsesindretning

Før der kommer styr på badeværelsesskabets indhold, er det godt at have styr på, hvad skabet er lavet af.

Svanemærkede træmøbler er lavet af lovligt og sporbart træ. En høj andel kommer fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Der er skrappe krav til brug af skadelige stoffer i produktionen, hvilket også er godt for indeklimaet.

Se liste med produkter

Bleer og bind

Et barn bruger mange bleer – og kvinder mange bind. Det kan være hårdt for huden.

Bleer og bind med Svanen og bleer med Blomsten er lavet uden brug af unødig energi. De suger så godt, at de føles tørre på både huden og på ydersiden. De er skånsomme mod huden og fri for optisk hvidt og parfume. Bleer og bind med Svanen er fri for lotion.

Se liste med produkter

Bodyshampoo

Bodyshampoo ender i afløbet.

Bodyshampoo med Svanen eller Blomsten lever op til skrappe miljøkrav og er uden parabener. Svanen har skrappere sundhedskrav og er fri for stoffer på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, MI og andre konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Sæbe til børn er uden parfume.

Se liste med produkter

Deodorant

Deodoranter skal forhindre svedlugt og samtidig være god for huden.

Svanemærkede deodoranter indeholder ikke triclosan, parabener, andre stoffer på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, eller konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Mange er desuden fri for parfume.

Se liste med produkter

Fugemasser m.m.

Spartelmasse, lim og fugemasse kan påvirke indeklimaet i lang tid efter brug, selv om det næsten er usynligt for os.

Svanemærkede kemiske byggevarer lever op til skrappe krav til stoffer, som kan fremkalde allergi eller kræft, skade vores reproduktionsevne, og som er giftige for planter og dyr.

Se liste med produkter

Hudpleje

Huden er et følsomt organ og skal derfor behandles med omsorg.

Svanemærkede hudplejeprodukter indeholder ikke konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. De er uden parabener og andre stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Produkter til børn er uden parfume.

Se liste med produkter

Tamponer, vat og vatpinde

Tamponer, vat og vatpinde kommer tæt på kroppen. Derfor betyder det ekstra meget, hvad de er lavet af.

Svanemærkede tamponer og vatprodukter er fremstillet af økologisk dyrket bomuld. De er desuden fremstillet uden unødig brug af kemikalier og må ikke indeholde parfume.

Se liste med produkter

Håndsæbe

Håndsæbe skal hverken skade hud eller hav.

Håndsæbe med Svanen eller Blomsten lever op til skrappe miljøkrav og er fri for parabener.

Svanen har skrappere sundhedskrav og er også fri for stoffer på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, MI og andre konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende.

Se liste med produkter

Interiørmaling

Maling handler om at vælge kulør. Det er dog langt fra al maling, der har et grønt grundkoncept.

Maling med Svanen eller Blomsten indeholder ikke tungmetaller eller blødgørere, der kan skade forplantningsevnen. Der er skrappe krav til opløsningsmidler. Kvalitetskrav sikrer, at malingen rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig.

Se liste med produkter

Legetøj

Legetøj udvikler og udfordrer børn, men kan også indeholde stoffer, som kan påvirke dit barns sundhed og indeklimaet.

Svanemærket legetøj lever op til skrappe miljø- og sundhedskrav. Det er bl.a. fri for ftalater, stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, parfume og tungmetaller.

Se liste med produkter

Mikrofiberklud

Betyder det noget, hvilken klud man vælger til rengøringen?

Svanemærkede mikrofiberklude holder længe og overholder strenge krav til produktion og kemikalier. Mikrofiberklude gør rent uden brug af rengøringsmidler. De er derfor gode for dig, som ønsker at spare på brugen af kemikalier. 

Se liste med produkter

Rengøringsmiddel

Når du gør rent, er det ikke kun dit hjem, der udsættes for kemikalier – det gør naturen og din hud også.

Rengøringsmidler med Svanen eller Blomsten lever op til skrappe krav til brug af miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Der er også fokus på allergi, og produkterne er effektive.

Se liste med produkter

Shampoo

Shampoo påvirker både hår, hud og hav.

Shampoo med Svanen eller Blomsten lever op til skrappe miljøkrav og er uden parabener. Svanen har skrappere sundhedskrav og er fri for stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, MI og andre konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Shampoo til børn er uden parfume.

Se liste med produkter

Tandpasta

Tandpasta skal beskytte tænderne uden at skade din sundhed eller vandmiljøet.

Svanemærket tandpasta må hverken indeholde triclosan, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, eller mikroplast. Der er skrappe krav til miljøskadelige stoffer, så naturen ikke lider skade, når tandpastaen skylles ud.

Se liste med produkter

Håndklæder

Et håndklæde skal tørre godt og efterlade os med en følelse af renhed. 

Tekstiler med Svanemærket og EU-Blomsten lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer – til gavn for både dem, der bruger tøjet og dem, der producerer det. Det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen. Og kvaliteten er god. 


Se liste med produkter

Håndklæder

Et håndklæde skal tørre godt og efterlade os med en følelse af renhed. 

Tekstiler med Svanemærket og EU-Blomsten lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer – til gavn for både dem, der bruger tøjet og dem, der producerer det. Det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen. Og kvaliteten er god. 


Tekstilvaskemiddel

Når vaskemaskinen skyller ud, ledes de brugte vaskemidler ud i kloakken og kan ende i vandmiljøet.

Vaskemidler med Svanen eller Blomsten har skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, så vaskevandet ikke skader naturen. De lever op til skrappe kvalitetskrav, så de vasker rent ved lave temperaturer.

Se liste med produkter

Toiletpapir

Vi bruger store mængder toiletpapir – det skal derfor være bæredygtigt lavet.

Toiletpapir med Svanen eller Blomsten er fremstillet af lovligt, sporbart træ eller af recirkuleret papir. Hvis det er lavet af træ, skal en del komme fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Papiret er fremstillet energieffektivt og er ikke tilsat parfume.

Se liste med produkter

Vinduer

Vinduer slipper lyset ind. Til gengæld kan de også slippe for meget kold luft ind og dermed øge varmeregningen.

Svanemærkede vinduer er et godt klimavalg, fordi de isolerer godt. Og så er de fremstillet med skrappe krav til de anvendte materialer og kemikalier.

Der findes pt. ingen leverandører på det danske marked.

WC-rens

Toiletrens kan indeholde skadelige kemikalier, der kan påvirke dyrelivet i søer, vandløb og hav.

Toiletrens med Svanen eller Blomsten er effektiv. Samtidig er der skrappe krav til brug af miljø- og sundhedsskadelige stoffer, så midlerne ikke gør skade, når vi skyller dem ud.

Se liste med produkter